Proximus, Mobistar of Base: welke operator heeft het snelste 4G-netwerk?

© BELGA

Een steekproef van Androidworld vergelijkt de 4G-snelheden van Proximus, Mobistar en Base in drie Vlaamse grootsteden. Wie komt als winnaar uit de bus?

Een steekproef van Androidworld toont aan dat Proximus het snelste 4G-netwerk heeft in de stad. Maar tussen het centrum en de rand zitten grote verschillen.

Het gaat weliswaar om een steekproef in slechts drie Vlaamse grootsteden, maar de resultaten verschillen wel van de testen die operatoren zelf laten uitvoeren. Zo ging Androidworld-blogger Bart Stoffels aan de slag in Antwerpen, Hasselt en Turnhout en dit in het centrum en de rand van de stad.

Proximus komt als winnaar uit de bus met de hoogste downloadsnelheden in elke stad en de hoogste uploads in twee van de drie steden. Base volgt op de tweede plaats, maar zonder veel snelheidsverlies op de nummer 1. Mobistar eindigt echter een stuk slechter in de vergelijking. Zo kon Androidworld in Antwerpen zowel in het centrum als in de rand geen 4G-signaal vinden. In Hasselt lukte dat wel, maar hier komt de hoogste downloadsnelheid uit op 10,8 Mbps, waar Proximus en Base respectievelijk tot 39,5 en 41,5 Mbps gaan.

in Turnhout was op het moment van de test officieel geen 4G-dekking, maar de drie operatoren hadden wel een 4G-signaal in deze zone. Ook hier hinkt Mobistar achterop met snelheden die nog niet de helft halen van de concurrentie.

Een andere vaststelling is dat de up- en downloadsnelheden over 4G enorm variëren binnen de stad. In Antwerpen bleef dat tijdens de test beperkt tot een verschil zo’n twintig procent, in Hasselt kan je met Base op de ene locatie bijna 40 Mbps halen, waar dit elders in de stad 14,8 Mbps is. Ook Proximus schommelt hier van 41,5 Mbps naar 25,5 Mbps afhankelijk van de locatie.

Eigen resultaten zijn beter

De test wijkt af van de resultaten die operatoren zelf naar buiten brengen. De metingen van Androidworld werden al eind mei uitgevoerd terwijl Mobistar zelf testen liet uitvoeren midden mei.

Daarbij moeten we opmerken dat Mobistar het heeft over snelheden van 16 Mbps (Mobistar), 21 Mbps (Proximus) en 13 Mbps (Base). Dat is een stuk minder dan wat de meting van Androidworld aangeeft, al heeft dat vermoedelijk te maken met het feit dat het om een steekproef in grootsteden ging. Tenminste met uitzondering van Mobistar. Die haalt volgens eigen onderzoek een downloadsnelheid van 13 Mbps waar Androidworld in geen van de drie steden meer dan 10,8 Mbps kon meten.

De gedetailleerde resultaten van de steekproef kan je hier nalezen.

Update 14/10/2014:

Mobistar zegt dat het de resultaten van Androidworld in vraag stelt. Zo zijn ze niet in lijn met de dekking en snelheid die het bedrijf op het moment van de test had. Daarom wil het bedrijf de steekproef verder analyseren. Ook zegt Mobistar dat de resultaten al van mei dateren en dus verschillen van de huidige 4G-dekking (Al pakt Mobistar op zijn eigen website wel uit met resultaten die slechts 2-3 weken later werden uitgevoerd, nvdr). Tot slot zegt de operator dat het vandaag in de drie genoemde steden 100 procent dekking heeft en in België 80 procent van de bevolking bereikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content