Rechtszaak van 768 miljoen pond tegen Apple in VK voor vertraagde iPhones

Steve Jobs bij de presentatie van de eerste iPhone, in januari 2007.

Een Britse consumentenwaakhond heeft een rechtszaak van 768 miljoen pond (bijna 900 miljoen euro) aangespannen tegen Apple. Het techbedrijf had toegegeven oudere iPhones opzettelijk trager te maken. De affaire heeft Apple al grote schadevergoedingen gekost.

Voor het Competition Appeal Tribunal in Londen beschuldigde de consumentenwaakhond Apple ervan de prestaties van oude iPhones middels updates te hebben verminderd om een ’terugroepactie en dure herstellingen van oude toestellen te vermijden’. Het doel van de rechtszaak is om tot 25 miljoen gebruikers in het Verenigd Koninkrijk schadeloos te stellen.

Apple bood in december 2017 zijn excuses aan en erkende dat het bepaalde iPhones opzettelijk trager had gemaakt. Dit om hun verouderde batterij te compenseren en te voorkomen dat de toestellen onverwacht zouden uitschakelen. Het bedrijf ontkende elke poging tot geprogrammeerde veroudering.

Sindsdien is de techgigant in verschillende landen voor de rechter gedaagd. In de Verenigde Staten werd het bedrijf veroordeeld tot een schadevergoeding van 500 miljoen dollar (477 miljoen euro) aan de eigenaars van oude modellen. In Frankrijk kreeg Apple een boete van 25 miljoen euro omdat het niet gewaarschuwd had dat updates oudere smartphones zouden kunnen vertragen.

‘Wij hebben nooit iets gedaan, en zouden nooit iets doen, om opzettelijk de levensduur van Apple-producten te verkorten of de gebruikservaring te verslechteren’, zei de fabrikant in een mededeling aan het Franse persbureau AFP. ‘Ons doel is altijd geweest om producten te maken waar onze klanten van houden, en iPhones zo lang mogelijk mee laten gaan is daar een belangrijk onderdeel van.’

Partner Content