Richard Branson wil deze zomer zelf naar de ruimte

© REUTERS

De Britse miljardair Richard Branson is van plan binnen vier tot vijf maanden een ruimtevlucht te maken in een ruimtevaartuig van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic. Dat heeft hij donderdag gezegd in Washington.

Branson mikt op 20 juli, de vijftigste verjaardag van de eerste bemande maanlanding. Hij houdt wel een slag om de arm: “Ik ga pas als mijn team 100 procent happy is. Ik wil ze niet opjagen”, zei hij. De Britse miljardair schoof eerder al data naar voor voor die eerste reis, maar die moesten telkens weer uitgesteld worden. Hij gaat er wel van uit dat in juli de testfase is voltooid.

Het ruimteschip van Virgin Galactic, SpaceShipTwo, wordt door een vliegtuig omhoog gebracht en dan ‘afgeworpen’, waarna het toestel een eigen raketmotor opstart en buiten de dampkring terechtkomt. De inzittenden kunnen dan de kromming van de aarde zien. Na een paar minuten zet het ruimtevaartuig een glijvlucht in, om te landen op het vertrekpunt in de Mojavewoestijn in Californië.

In december bereikte een raketvliegtuig van Virgin Galactic voor het eerst een hoogte van 82,7 kilometer. Volgens de definitie van de Amerikaanse luchtmacht is dat het begin van de ruimte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content