Russisch Steve Jobs-monument neergehaald na ‘homopropaganda’ Tim Cook

Het inmiddels neergehaalde Steve Jobs-monument in Sint-Petersburg. © Reuters
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Sint-Petersburg is een standbeeld ter ere van Steve Jobs weggehaald na de outing van Tim Cook, Jobs’ opvolger bij Apple. ‘Hiermee houden we ons aan de wet’, aldus de afbrekers. ‘In Rusland zijn homopropaganda en andere seksuele perversies verboden bij minderjarigen.’

In januari 2013 tuigde de Russische bedrijvengroep ZEFS in Sint-Petersburg een twee meter hoge replica van een iPhone op, als eerbetoon aan de overleden ex-Applebaas Steve Jobs. Een QR-code op het monument leidde naar een webpagina over Jobs.

‘Homopropaganda’

Persbureau Reuters meldt dat het standbeeld afgelopen vrijdag verwijderd werd; een dag nadat huidig Apple-CEO Tim Cook bekend maakte dat hij homo is. ‘Homopropaganda en andere seksuele perversies zijn in Rusland bij wet verboden bij minderjarigen’, aldus ZEFS. Het monument moest volgens ZEFS weg omdat het ‘in een buurt stond die direct toegankelijk is voor jonge studenten’ (de tuin van het National Research University of Information Technologies, Mechanics and Optics, nvdr.).

‘Nadat Tim Cook publiekelijk tot sodomie opriep, hebben we het monument verwijderd om ons te houden aan de Russische federale wet die kinderen beschermt tegen informatie die de ontkenning van traditionele familiewaarden promoot’, verklaart ZEFS nog.

Russisch politicus: Tim Cook mag Rusland niet meer in

De Russische politicus Vitaly Milonov, die eerder campagne voerde tegen homorechten, eist zelfs dat Tim Cook de toegang tot Rusland ontzegd wordt, zo melden de Russische media volgens Reuters.

De wet tegen homopropaganda heeft tot veel protest geleid in het westen, onder meer in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content