Federale politie strijdt steeds meer tegen (en een beetje met) AI

© Getty Images/iStockphoto

Cybercriminaliteit zoals phishing en ransomware gaat steeds meer gepaard met vormen van artificiële intelligentie, en dat stelt ook de politie voor nieuwe uitdagingen. Dat verklaren experten van de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen. Tegelijkertijd kunnen AI-tools ook nuttig zijn bij het bestrijden van criminaliteit, zo blijkt.

Cybercriminaliteit wordt bij steeds meer lokale politiezones als een prioriteit gezien, bevestigen de federale collega’s die hen ondersteunen. Het aantal misdrijven gaat dan ook al jaren in stijgende lijn, en ook de professionaliteit waarmee de criminelen te werk gaan, neemt volgens de speurders toe.

‘Cybercriminaliteit as a service’

‘Het fenomeen ‘cybercriminaliteit as a service’, waarbij je criminelen inschakelt om iemand te treffen door bijvoorbeeld een Facebook-profiel te laten hacken, is nu al zo eenvoudig geworden als je eigen pizza samenstellen via Takeaway.com’, zegt Christophe Van Bortel, adjunct-diensthoofd van de Regionale Computer Crime Unit (RCCU) van de Antwerpse FGP.

‘Kunstmatige intelligentie wordt daar bovendien nog een katalysator in. Criminelen ontwikkelen eigen AI-tools zoals FraudGPT om slachtoffers te maken. Verder weet je dat als tools om foto’s en video’s te genereren voor het brede publiek toegankelijk worden, ze dat ook worden voor wie er misbruik van wil maken.’

Wapenherkenning via AI

Er was al het voorbeeld van valse beelden van bv’s die slachtoffers overtuigen om te investeren in bepaalde cryptomunten. Dat soort fenomenen kunnen we volgens de politie in de toekomst nog veel meer verwachten. De daders bestrijden, gebeurt internationaal. ‘We verzamelen zo veel mogelijk onderzoekselementen en behandelen de dossiers op Europees niveau, aangezien de dadergroeperingen erg verspreid zijn’, stelt Van Bortel.

Intussen laat de politie zich ook bijstaan door hulpmiddelen die dicht bij AI aanleunen. ‘We laten de technologie geen beslissingen nemen, maar we maken wel dankbaar gebruik van de automatisatie van het herkennen van wapens op foto’s, of het selecteren van bepaalde informatie uit grote hoeveelheden data’, klinkt het.

Partner Content