Websites Europese Investeringsbank getroffen door cyberaanval

© Getty Images

De websites van de Europese Investeringsbank en het Europees Investeringsfonds gingen maandagavond even offline. De oorzaak ligt bij een cyberaanval.

De EIB bevestigde via Twitter dat haar sites tijdelijk onbereikbaar waren na een cyberaanval. Zeer lang heeft het probleem niet geduurd want zowel EIB.org als EIF.org waren op dinsdag gewoon bereikbaar.

Alles wijst op een aanval van een van de Russisch gezinde hackersgroepen die de afgelopen dagen dreigden om Europese banken plat te leggen. Al moet dat ook met enige korrel zout worden geïnterpreteerd. Zoals het er nu uitziet gaat het om een DDoS-aanval. Daarbij wordt een site overspoeld met geautomatiseerde bezoeken waardoor de server onderuit gaat.

Dat maakt dat een site relatief eenvoudig kan worden verstoord, maar tegelijk heeft een DDoS-aanval meestal relatief weinig impact op de operationele kant van de bank.

Update 14 uur:
De EIB bevestigt aan Data News dat het inderdaad om een DDoS-aanval ging die enkel de externe website trof. Er is geen sprake van een inbreuk op de interne netwerken of van datadiefstal. De organisatie monitort de situatie momenteel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content