SoftBank denkt aan spin-off van zijn high-tech unit

Pepper, de humanoide robot van SoftBank. © REUTERS
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

De Japanse techgigant SoftBank meldt dat het denkt aan een IPO voor zijn Japanse draadloze unit. De kapitaalsronde moet 15 miljard euro ophalen en het conglomeraat uitbouwen tot een van ’s werelds grootste techinvesteerders.

Als de draadloze unit van SoftBank op eigen voeten komt te staan en de IPO doorgaat, zou het mogelijk de grootste Japanse IPO zijn in bijna twintig jaar. Het bedrijf zou zo ook meer autonomie krijgen.

SoftBank is een techgigant die u misschien kent van de Pepper robot. Maar de groep werkt vooral achter de schermen. De groep heeft aandelen in chipmaker ARM, online retailer Alibaba, en sinds kort Uber. Ze richtte ook een investeerdersfonds op van 93 miljard dollar: Vision Fund, waarmee ze investeert in start-ups rond artificiële intelligentie, robotica en connected devices.

Nu zou de SoftBank groep van plan zijn om dertig procent van zijn aandelen te verkopen om zo 2 biljoen yen (15 miljard euro) vrij te maken voor investeringen in groei en om zich in te kopen in buitenlandse IT-bedrijven. Om zijn IPO door te voeren, moet het bedrijf de goedkeuring krijgen van de Tokyo Stock Exchange. De draadloze unit zou tegen de herfst in Tokyo op de beurs komen, maar ook in het buitenland, mogelijk in Londen, dat schrijft de krant Nikkei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content