Softwarebedrijf SAP schrapt duizenden functies

. © .

De Duitse softwarereus SAP wil opnieuw banen schrappen om zich aan te passen aan de snelle technologische evoluties. Tegelijk wil het bedrijf ook nieuwe profielen aanwerven.

Het grootste softwarebedrijf van Europa wil voor het eerst sinds 2015 een herstructurering doorvoeren in heel het concern. De specialist in bedrijfssoftware meldt dinsdag dat het medewerkers wil omscholen en andere functies geven, maar ook medewerkers de laan uitsturen. De ingrepen zijn nodig om mee te zijn met de veranderingen in de technologische sector, zegt CEO Bill McDermott.

Het totale aantal werknemers zou desalniettemin nog klimmen, met nieuwe aanwervingen. Nu telt het bedrijf zowat 96.500 medewerkers. “Volgend jaar zouden er dat 105.000 kunnen zijn in onze onderneming”, aldus de CEO. In 2015 had het bedrijf zowat 3.000 jobs geschrapt en medewerkers een andere functie aangeboden of een ontslagvergoeding aangeboden. De nieuwe herstructurering mikt op een nog hoger aantal, aldus financieel lopman Luka Mucic.

Het gaat waarschijnlijk om 4.400 jobs of 4,5 procent van het totaal. In Duitsland gaat het volgens een woordvoerder om 1.000 tot 1.200 betrokken medewerkers. Het bedrijf verwacht dat de herstructurering 800 tot 950 miljoen euro zal kosten. De banen verdwijnen door de komst van evoluties als artificiële intelligentie.

1.000-jobs-project in België

SAP België-Luxemburg telt volgens de bedrijfswebsite 240 mensen. Het bedrijf rapporteerde dinsdag een nettowinst van 4,1 miljard euro (+1%) in heel 2018.

Opvallend: SAP Belux nodigde recent nog de pers uit voor de voorstelling van haar ‘1.000-jobs-project’. Die vindt volgende week dinsdag plaats, in aanwezigheid van Minister van Digitale Agenda Philippe De Backer. Het bedrijf zal er “een oplossing lanceren voor het grote tekort aan IT-profielen op de Belgische en Luxemburgse markt”.

Partner Content