SpaceX lanceert Falcon-9 voor vijftigste keer
De Amerikaanse raketbouwer SpaceX heeft dinsdagochtend voor de vijftigste keer zijn Falcon-9 draagraket gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. De missie was een succes.
De vijftigste Falcon-9 vertrok om 06.33 uur Belgische tijd. Na 33 minuten kwam een telecommunicatiesatelliet van de Spaanse satellietoperator Hispasat in een geostationaire baan (op 36.000 km hoogte) rondom onze planeet, meldde SpaceX.
De door Space Systems/Loral gebouwde Hispasat 30W-6 (vroeger bekend als Hispasat-1F) moet vanop 30 graden westerlengte minstens vijftien jaar telecomdiensten bieden aan Europa en het noordwesten van Afrika. Ze moet een oudere Hispasat vervangen. Met een gewicht “van zes ton en bijna zo groot als een stadsbus wordt het de imposantste geostationaire satelliet die we ooit lanceerden”, had SpaceX-topman Elon Musk voor de lancering getwitterd.
SpaceX heeft ruimtevaart veranderd
De zeventig meter hoge Falcon 9-raket vloog voor het eerst in 2010 en heeft sindsdien de commerciële lanceermarkt op zijn kop gezet. Bovenop het lanceren van vooral commerciële satellieten en ook al een ultrageheim ding van een onbekende VS-regeringsdienst, slingert ze de Dragon-ruimtecargo van SpaceX voor rekening van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA naar het Internationaal Ruimtestation ISS. SpaceX slaagt erin de lanceerkost te drukken en het lanceerritme op te voeren door de eerste trap naar de aarde te laten terugkeren en te hergebruiken.
Het bedrijf deed ook al één proef om de neuskegel te recupereren. Omwille van het weer is dinsdag niet gepoogd de eerste trap te recupereren.
Volgens het magazine Ars Technica heeft SpaceX vorig jaar zonder onderbreking achttien keer een Falcon-9 succesvol gelanceerd. Dat is twee keer meer dan de beste score van zijn concurrent Atlas-V in 2014 en 2015. SpaceX hoopt dit jaar meer dan twintig Falcon-9 raketten te lanceren.
Er zijn ondertussen berichten dat er ook al een klant is voor de zware Falcon Heavy. Bij de eerste test bracht die vorige maand succesvol een Tesla-sportwagen in een baan rond de Zon.