Spotify: Joe Rogan het zwijgen opleggen is geen oplossing

Daniel Ek, oprichter van Spotify © Getty Images

Spotify-oprichter Daniel Ek veroordeelt in een brief aan zijn personeel de racistische uitlatingen en andere omstreden opmerkingen van de Amerikaanse podcastmaker Joe Rogan, maar wil diens populaire podcast niet van Spotify verwijderen.

De brief, die werd ingezien door nieuwsagentschap Reuters, komt nadat Rogan voor de tweede keer binnen een week zijn excuses heeft moeten aanbieden. De tweede keer omdat hij in afleveringen van zijn show The Joe Rogan Experience onder meer het woord ‘neger’ gebruikte. De eerste keer gebeurde dat omdat hij via zijn podcast desinformatie zou hebben verspreid over de coronapandemie.

Ek stelt dat het Rogan’s eigen beslissing was om een aantal vroegere afleveringen van The Joe Rogan Experience te verwijderen, na gesprekken met de muziekstreaminggigant en een periode van zelfreflectie. Ek zegt in de brief: ‘Hoewel ik sterk veroordeel wat Joe heeft gezegd (..) wil ik één ding heel duidelijk maken: ik geloof niet dat Joe het zwijgen opleggen de oplossing is.”

Op Instagram verontschuldigde Rogan zich eerder al voor zijn uitspraken. ‘Er zijn veel dingen in oude afleveringen van mijn podcast waarvan ik zou willen dat ik die nooit had gezegd, of anders had gezegd.’ In een video zegt Rogan dat hij de dingen die hij heeft gezegd ‘betreurenswaardig en beschamend’ vindt. ‘Ik weet nu dat er voor een witte man geen juiste manier is om het woord neger te gebruiken. Ik heb het al jaren niet meer gezegd.’

De podcast van Rogan trekt gemiddeld 11 miljoen luisteraars per aflevering, waarmee het wereldwijd de best beluisterde podcast is. Spotify betaalde 100 miljoen dollar om Rogan exclusief op het eigen platform te houden. Volgens critici en sommige medewerkers van de streamingdienst, maakt dat van Spotify de uitgever van Rogan, en dus verantwoordelijk voor diens inhoud.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content