Storify stopt ermee

Storify werd opgericht door de Belgische ondernemer Xavier Damman © Bart Goossens (via Flickr)
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Storify, eind 2009 nog opgericht door de Belg Xavier Damman, trekt in mei volgend jaar de stekker uit de webservice. Wel blijft Storify 2 beschikbaar voor betalende gebruikers van Livefyre Studio.

Storify is een dienst die gebruikers toelaat om een volledig verhaal (een ‘story’) samen te stellen op basis van berichten op Twitter, Facebook en andere sociale netwerken. Zeker in de beginjaren was de dienst erg populair onder storytellers, bloggers en journalisten die in Storify een tool zagen om artikels te verrijken of anders te presenteren onder de vorm van een tijdlijn. Ook voor een wrap-up verslag van events bijvoorbeeld was de tool gegeerd. Storify is in zekere zin dus vergelijkbaar met wat Twitter Moments vandaag doet. Onder meer Al Jazeera, The New York Times, het Witte Huis én Data News ma(a)k(t)en gebruik van de onlinetool.

Vanaf vandaag, 12 december, laat Storify niet langer nieuwe gebruikers toe. Dat meldt de dienst zelf op de eigen website. Vanaf mei 2018 gaat de stekker er dan helemaal uit. Bestaande klanten kunnen de tool tot dan wel blijven gebruiken en krijgen tot 16 mei de tijd om hun ‘stories’ te exporteren.

Erfenis bij Livefyre

Storify is in 2009 opgericht door de Belg Xavier Damman die België al snel inruilde voor San Francisco omdat hij in eigen land onvoldoende geïnteresseerde investeerders vond. In San Francisco ontmoette hij mede-vennoot Burt Herman en samen slaagden ze er in om de nodige miljoenen op te halen om verder door te groeien.

In 2013 werd Storify vrij onverwacht verkocht aan het Amerikaanse LiveFyre en werd Damman ook aandeelhouder van LiveFyre. Sinds vorig jaar is LiveFyre – dat zich focust op content curation en audience management – in handen van Adobe. Toch blijft Storify nog een klein beetje verder leven: Storify 2 opereert in de Livefyre Studio softwareomgeving – waarvoor voor alle duidelijkheid een betalende licentie nodig is – en laat toe om ‘stories’ rechtstreeks in sites te embedden. Maar het mag duidelijk zijn dat er minder en minder nood is aan producten als Storify nu de meeste blogging- en publishing-platformen zelf de nodige embed-functionaliteit aanbieden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content