Telenet dient klacht in tegen geplande joint venture tussen Proximus en Orange
Telenet heeft bij de mededingingsautoriteit een klacht ingediend tegen de samenwerking die de concurrenten Orange en Proximus willen opzetten om hun mobiele toegangsnetwerken te delen. Volgens Telenet zal de joint venture marktverstorend werken.
Afgelopen zomer maakten Proximus en Orange bekend dat ze een samenwerking willen aangaan om hun mobiele toegangsnetwerken te delen. Tegen eind dit jaar moet er een definitieve overeenkomst daarover uit de bus komen. De samenwerking moet onder meer leiden tot een betere dekking, en – in de toekomst – een snellere en bredere uitrol van 5G.
Kort na de aankondiging van Proximus en Orange maakte Telenet bekend dat het graag met de concurrenten wil onderhandelen over een mogelijke toetreding tot die joint venture. Eind september liet Telenet-CTO Micha Berger evenwel uitschijnen dat die toetreding onwaarschijnlijk was. De besprekingen daarover werden ook effectief stopgezet, aldus Orange en Proximus in een persbericht.
‘Marktverstorend’
Bovendien heeft Telenet ook een klacht ingediend. Het vraagt de Belgische Mededingingsautoriteit “om voorlopige maatregelen te nemen om de uitvoering van de overeenkomst voor het delen van het mobiele netwerk op te schorten in afwachting van het besluit over de grond van de zaak”, zeggen Proximus en Orange.
De twee telecomoperatoren zeggen dat ze zullen meewerken aan de procedure. Ze verwachten eind dit jaar of begin volgend jaar een uitspraak over de voorlopige maatregelen. Intussen zetten ze de onderhandelingen over de samenwerking voort. “We vertrouwen erop dat de geplande overeenkomst voor het delen van mobiele netwerken positieve effecten zal hebben voor de Belgische mobielecommunicatiemarkt”, klinkt het.
Bij Telenet klinkt het dan weer dat “de huidige scope van de (geplande, red.) joint venture tussen Proximus en Orange België te verregaand is en daardoor marktverstorend”. De telecomoperator vindt ook de timing van de samenwerking problematisch, “in het licht van de nakende veiling van spectrum”. Telenet vraagt de autoriteit ook om voorlopige maatregelen te nemen, in afwachting van een besluit over de grond van de zaak.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier