Telenet doet kassa rinkelen bij Liberty Global

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Telenet gaat 950 miljoen euro uitkeren aan zijn aandeelhouders, of 7,90 euro per aandeel. John Malone (Liberty Global) mag zich verheugen op een ruime helft van die som.

Telenet gaat 950 miljoen euro uitkeren aan zijn aandeelhouders, of 7,90 euro per aandeel. Dat is zopas bekendgemaakt tijdens de persconferentie over de jaarresultaten in Mechelen. John Malone (Liberty Global) kan zich verheugen op ruim 520 miljoen. Telenet zal daarbij nog eens voor 50 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Of de uitkering via een kapitaalsvermindering of via een dividend zal verlopen, wordt beslist tijdens een aandeelhoudersvergadering op 24 april.

Liberty Global, de Amerikaanse onderneming die een belang van 58,4 procent heeft in Telenet, kan het geld uit Mechelen goed gebruiken. Liberty slokt immers de Britse kabelgroep Virgin Media op voor 17,2 miljard euro, en kredietbeoordelaar Moody’s wees er al op dat een deel van dat bedrag vanuit België zal moeten komen.

Overigens komt de 950 miljoen niet zomaar uit de vrije kasstroom van Telenet, maar grotendeels uit de lening van 700 miljoen euro die de kabelaar vorig jaar aanging om eigen aandelen in te kopen. Dat vrijwillige inkoopbod werd later geannuleerd.

King Kong

Dat Telenet puike resultaten kan voorleggen (de omzet klom met 8,2 procent tot 1.489 miljoen euro en de ebitda klokte 8 procent hoger af op 777,8 miljoen euro) mag voor een groot stuk op het conto geschreven worden van King en Kong, de mobiele abonnementsformules van Telenet die een groot succes zijn.

In 2012 kon Telenet 276.000 nieuwe gsm-klanten aantrekken, waardoor het totale aantal verdubbelde tot 521.600 (goed voor ongeveer 7 procent van de markt). Topman Duco Sickinghe ziet terecht nog heel wat groeimogelijkheden in dat segment, want nog maar 11 procent van de kabelklanten van Telenet is ook klant voor mobiele telefonie.

Voor 2013 gaat Telenet uit van een omzetgroei van 10 tot 11 procent, en een ebitda-groei tussen de 7 en de 8 procent, “waarbij we rekening houden met een groter aandeel van onze mobiele telefonie-activiteiten, en een stabiele vrije kasstroom”, aldus Sickinghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content