Telenet rolt 5G uit zonder Chinese techbedrijven

© Getty Images

Telecombedrijf Telenet gaat voor de uitrol van zijn snelle mobiele 5G-netwerk in zee met het Ericsson, Nokia en Google Cloud, zo kondigde het bedrijf maandag aan. Het Chinese ZTE, de vaste netwerkleverancier van Telenet, is er dus niet bij.

Terwijl concurrent Proximus op verschillende plaatsen al een 5G-netwerk heeft opgestart – weliswaar in een light-versie – was Telenet nog volop bezig om de partners te selecteren. Die procedure is nu rond. Het Zweedse Ericsson, dat het mobiele netwerk van Telenet en zijn BASE-merk al exploiteert, zal de zendmasten van het bedrijf aan 5G aanpassen. In de praktijk betekent dit dat Ericsson de zogeheten RAN-apparatuur (radio access network) gaat vervangen door nieuwere, meer en performante hard- en software.

Het Finse Nokia zal dan weer de apparatuur leveren voor de kern van het netwerk – het zogeheten core network. Nokia en Telenet zullen daarbij ook gebruik maken van Google Cloud, meer bepaald met Anthos for Telecom. Zodoende moet niet alle Nokia-kernapparatuur nog fysiek in de datacenters worden ondergebracht.

Buiten de boot

ZTE was tot nu toe de belangrijkste netwerkleverancier van Telenet, maar het Chinese bedrijf valt dus uit de boot voor de uitrol van 5G. Telenet-topman John Porter zei eerder nog dat Ericsson en Nokia achterlopen op de Chinezen en duurder zijn. ‘In een conservatieve inschatting voor zeven jaar van 5G-uitrol, lijkt het erop dat het zonder ZTE 250 tot 300 miljoen euro meer gaat kosten’, aldus Porter vorige zomer.

Chinese bedrijven worden steeds vaker geweerd door westerse landen, en de Belgische overheid heeft bepaald dat dat leveranciers ‘met een hoog risico’ geen deel mogen uitmaken van de kern van toekomstige 5G-netwerken. Eerder besloten ook Proximus en Orange al in zee te gaan met Nokia en Ericsson, en niet met de Chinese techreus Huawei.

Het is niet meteen duidelijk of dat ook de reden is waarom Telenet niet met ZTE in het 5G-verhaal stapt. In het persbericht geeft het telecombedrijf geen concrete informatie over de timing en de kostprijs van de uitrol van de nieuwe technologie. Alleen dat ‘het huidige mobiele netwerk in de loop van de komende jaren zal worden getransformeerd met de apparatuur van de nieuwe partners. Dit zal gradueel gebeuren, in lijn met de evoluerende klantenbehoeftes en afgestemd met beschikbaarheid van de 5G-frequenties.’

Partner Content