Test: Google laat Spotify rechtstreeks factureren

Spotify
Els Bellens
Els Bellens Technologiejournaliste bij Data News

Daarmee wil Google een alternatief bieden voor betalingen via de appstore. De laatste tijd klinkt er volop kritiek op de hoge vergoedingen die Google daarvoor rekent. Ook zijn er toenemende zorgen over de marktmacht van het bedrijf, en die van sectorgenoot Apple die ook een eigen appstore heeft.

Het nieuwe systeem, dat Google als een experiment beschouwt, zal eerst worden uitgetest met streamingbedrijf Spotify. Als een gebruiker ervoor kiest om Spotify rechtstreeks te betalen in plaats van via het factureringssysteem van Google, zal Spotify Google naar verluidt niet de volledige vergoeding van 15 procent hoeven te geven. Een woordvoerder van Google benadrukte dat het bedrijf de financiële voorwaarden nog niet heeft geregeld.

Tot nu toe hadden zowel de appstores van Google als die van Apple een min of meer alleenrecht op betalingen voor apps. Critici, waaronder Europese en Amerikaanse overheden, menen dat mensen daardoor de laatste jaren te veel hebben betaald voor aankopen. De Amerikaanse techbedrijven zouden hun marktmacht hebben misbruikt door beperkende voorwaarden op te leggen. Zo werden ontwikkelaars verplicht om apps en in-app-aankopen uitsluitend via de appstores aan te bieden. De techbedrijven rekenden daar commissies tot 30 procent voor. In verschillende landen zijn claims tegen de bedrijven ingediend. Onder meer Epic Games, maker van het populaire spel Fortnite, heeft in meerdere landen rechtszaken aangespannen nadat het uit de appstore van Apple en Google werd gegooid wegens het installeren van een eigen betalingssysteem.

Het lijkt er dus deels op dat Google met dit experiment wetgeving en meer rechtszaken te snel af wil zijn. Google halveerde eerder al de afdracht die app-ontwikkelaars moeten doen als ze abonnementen verkopen in hun apps via de Google Play Store. De prijsverlaging van 30 naar 15 procent bij Google geldt alleen voor abonnementen. Voor zaken als in-app-aankopen in spelletjes moet nog gewoon 30 procent commissie worden afgedragen aan het techbedrijf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content