Tinder komt met waarschuwingen voor oplichters

© Getty Images

Dating-app Tinder gaat gebruikers waarschuwen voor oplichters die op het platform actief zijn. Ook in andere apps van moederbedrijf Match Group verschijnen berichten die gebruikers wijzen op vormen van oplichting die vaak voorkomen.

Apps als Tinder, waarmee je al swipend een mogelijke date selecteert, zijn razendsnel gegroeid. Daarmee zijn de apps ook een geliefd terrein voor criminelen die hun ‘match’ geld afhandig proberen te maken. Alleen in de Verenigde Staten loopt de schade van dit soort fraude al op tot gemiddeld 300 miljoen dollar per jaar, berekende toezichthouder Federal Trade Commission op basis van gegevens van sinds 2020.

Extra argwaan

Match Group adviseert mensen die via Tinder of andere apps dates zoeken om nooit geld te sturen naar personen die ze nooit hebben ontmoet. Ook moet je extra argwaan hebben als iemand die zich als rijk of succesvol persoon presenteert met beleggingstips komt. ‘Als een potentiële nieuwe liefde je meteen crypto- of investeeradvies geeft, dan is er een grote kans dat het een scam is. Rapporteer deze dingen altijd meteen op het platform waar je elkaar hebt ontmoet.’

Fraude en oplichting via dating-apps kreeg vorig jaar veel aandacht door de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. Die vertelde het verhaal van vrouwen die werden opgelicht door een man die zich voordeed als rijke diamanthandelaar en hen wist over te halen om hem tienduizenden euro’s te lenen.

Net als de fraudeur in die serie doen oplichters die actief zijn in dating-apps zich vaker voor als erg wanhopig. Ze beweren dan bijvoorbeeld geld nodig te hebben voor een visum of een belangrijke operatie. Match Group beveelt ook de functies aan die zijn ontwikkeld om fraude via dating-apps tegen te gaan, zoals die voor de verificatie van selfies of videochat.

Partner Content