Toshiba-top stapt op na boekhoudschandaal

. © R
Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

De huidige en de vorige ceo van Toshiba hebben ontslag genomen: een gevolg van een groot boekhoudschandaal, waarvoor zij verantwoordelijk worden geacht.

De Japanse computergigant Toshiba heeft jarenlang zijn resultaten gemanipuleerd. Meer dan 1 miljard euro aan gerapporteerde winsten tussen 2008 en 2014 moeten nu gecorrigeerd worden. Het gesjoemel kwam aan het licht na een intern onderzoek en dat breekt het management nu zuur op.

Ceo Hisao Tanaka kondigde zoals verwacht zijn ontslag aan, nadat eerder al Norio Sasaki, de vroegere ceo en nu vicevoorzitter van de raad van bestuur, dat had gedaan. Sasaki deed meteen ook afstand van zijn functies in de regeringscommissies. Nog zes andere topfiguren stappen op.

Boekhoudfraude komt in Japan – gekend voor de enorme prestatiedruk – steeds vaker aan het licht. Specifiek binnen Toshiba heerste bovendien een bedrijfscultuur waarin het voor een werknemer quasi onmogelijk was om tegen de wensen van een hiërarchische overste in te gaan. Het schandaal doet ook denken aan de wanpraktijken die Olympus in 2011 moest opbiechten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content