Triplet’ token-aanvraag verdwijnt

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Fedict stopt eind januari met de ’triplet’ aanvraag van een token, en beveelt eens te meer het gebruik van een eID kaartlezer aan.

Het ’token’ dat je aanwendt om je te authenticeren als je elektronisch contact opneemt met de overheid, kon vlot worden aangevraagd op basis van een ’triplet’ aan gegevens, in casu je rijksregisternummer, het nummer van je ID kaart en het nummer van je SIS-kaart. Deze mogelijkheid werd aangeboden omdat lange tijd niet iedereen over een eID-kaartlezer beschikte, of over een computer met de nodige software om de authenticatie rechtstreeks met behulp van de eID-kaart te verrichten.

Nu de SIS-kaart op korte termijn zal verdwijnen, kondigt Fedict aan dat tegen eind januari e.k. de ’triplet’-aanvraagprocedure niet langer zal worden aangeboden. De aanmaak van een eGv profiel, en vervolgens de aanvraag van een token zal het gebruik van een eID kaart vereisen. Die kaart wordt overigens sowieso als de veiligste authenticatie-methode aanbevolen. De Vlaamse ict-organisatie V-ICT-OR waarschuwt de besturen dan ook voor dat er allicht meer aanvragen zullen komen om “een vergeten pincode opnieuw in te stellen,” naast de noodzaak om wellicht meer computers in de gemeente ter beschikking te stellen voor de inwoners.

Op de ‘eID kaart’-site werd overigens al een hele tijd geleden alle mogelijke informatie over de elektronische identiteitskaart samengebracht. Naast tips over het eigen gebruik, wordt ook een overzicht geboden hoe eID toepassingen te ontwikkelen. Zo werd vorig jaar al gewezen op veranderingen in de eID kaart, onder meer wat het aantal certificaten per kaart betreft. Ontwikkelaars kunnen dan ook best hun toepassingen even toetsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content