Trump: TikTok moet uiterlijk 15 september zijn verkocht

De Chinese eigenaar ByteDance heeft tot 15 september om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Daarna wordt de filmpjesapp verboden in de Verenigde Staten.

Om TikTok is de laatste tijd veel te doen. De app zou volgens critici te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze. Trump beval eerder per decreet dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan is verkocht.

Verkoopproces vertraagd

Zondag werd bekend dat de verkoop niet kan doorgaan zonder de goedkeuring van de Chinese regering. Dit vanwege beperkingen die Peking heeft opgelegd aan de uitvoer van technologie met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI), zo werd door ingewijden gemeld. Daardoor zou het verkoopproces vertraging oplopen.

Gesprekken over een overname worden volop gevoerd. De Amerikaanse tak van TikTok zou 20 miljard tot 30 miljard dollar moeten opleveren. Supermarktconcern Walmart heeft zich achter Microsoft geschaard in de poging van het softwarebedrijf om het TikTok-onderdeel in te lijven. Ook softwareconcern Oracle zou een bod hebben gedaan op de Amerikaanse tak van TikTok.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content