Uitstel voor digitaal tv-aanbod Mobistar

© .

De lancering van een eigen digitaal televisieaanbod via de kabel loopt voor Mobistar niet van een leien dakje. Het bedrijf herhaalde maandag, bij de publicatie van zijn derdekwartaalresultaten, dat het tegen het einde van dit jaar zijn eerste gebruikers zal hebben, maar de commerciële lancering zou pas voor 2015 zijn. Het bedrijf wijst hiervoor naar de regulatoren, aan wie gevraagd is om de groothandelstarieven – op basis waarvan Mobistar zijn prijzen moet bepalen – te herzien.

Mobistar had tot begin vorig jaar wel digitale televisie via satelliet in zijn aanbod, maar die dienst werd een flop. Het bedrijf heeft nu een nieuwe kans gekregen dankzij de vrijmaking van de kabel, die de kabelbedrijven in België verplicht hun netwerk tegen betaling open te stellen voor concurrentie. Mobistar wilde voor het einde van het jaar een aanbod van digitale televisie en breedbandinternet lanceren, maar dat wordt moeilijk.

Aanleiding is onduidelijkheid over de groothandelstarieven. “We herhalen ons verzoek aan de regulatoren om de groothandelstarieven algemeen te herzien, om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de kost van functies die niet verkrijgbaar zijn in het groothandelsaanbod, logischerwijze ook allemaal worden uitgesloten van de groothandelstarieven”, staat in het persbericht. Er wordt verwezen naar promoties, decoders, tweede tv-scherm, enzovoort.

Volgens Mobistar wijzigt dit niets aan de vroegere communicatie van het bedrijf. “Wijzelf zijn klaar, technisch en inzake content. Voor het einde van het jaar zullen we onze eerste gebruikers verwelkomen”, zei men in de conference call. “Maar de regulator heeft ook een verantwoordelijkheid.” Maar voor inkomsten uit het kabelaanbod is het dus wachten tot volgend jaar.

In het persbericht zegt Mobistar te streven “naar een progressieve en gefaseerde marktintrede vanaf eind 2014 en in de loop van 2015”. Daarbij wordt ook gewezen op de verschillen tussen het noorden en het zuiden van land. Telenet controleert de kabel in Vlaanderen, terwijl Voo actief is in Wallonië.

Partner Content