Vier ongelukken met zelfrijdende wagens gemeld

© Google
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Persagentschap AP meldt dat er sinds september vier accidenten met zelfrijdende auto’s – van Google en Delphi – gebeurd zijn in Californië, waar proefritten met autonome wagens toegestaan zijn. Daarbij vielen geen gewonden.

Bij wijze van test circuleren er momenteel 48 zelfrijdende wagens op de openbare wegen van Californië. Sinds september zijn vier van die auto’s betrokken geweest bij een ongeluk, meldt het persbureau AP.

Geen gewonden, enkel materiële schade

Bij geen van die incidenten vielen er gewonden. Er was enkel sprake van materiële schade, aldus nog het persagentschap.

Het gaat om drie wagens van Google en één van Delphi Automotive. Beide fabrikanten hebben de ongevallen bevestigd.

De zelfrijdende wagen van Delphi, die reeds 'de langste autorit ooit met een autonome wagen' heeft afgelegd in de VS.
De zelfrijdende wagen van Delphi, die reeds ‘de langste autorit ooit met een autonome wagen’ heeft afgelegd in de VS.© AP

Google: ‘Menselijke fouten’

Bij twee van de vier accidenten zat er een mens achter het stuur. Google beweert dan ook dat zijn autonome auto’s geen schuld treffen, maar dat het telkens om ‘menselijke fouten of onoplettendheid’ ging.

Hoger gemiddelde van ongevallen dan bij gewone auto’s

Googles auto’s hebben tot dusver zo’n 225.000 kilometer afgelegd. Drie ongevallen op die afstand zou een hoger gemiddelde zijn dan dat van gewone auto’s. Maar ‘blikschade wordt vaak niet gemeld’, verdedigt Google.

Geen incidenten in andere Amerikaanse staten

In Nevada, Michigan en Florida, de andere Amerikaanse staten die al proefritten met zelfrijdende wagens toelaten, zouden nog geen incidenten zijn geweest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content