Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen gaan samen 3D-printen promoten

© Matthias Van Oost

Dertig bedrijven en onderzoeksinstellingen stelden woensdagavond op de prototyping-beurs in Kortrijk hun ‘Family of the Future’ voor. Met deze samenwerking willen ze 3D-printing bekendmaken bij potentiële gebruikers. Volgens de initiatiefnemers is de technologie, ondanks de hype errond, nog steeds een nobele onbekende binnen vele maakbedrijven.

De ‘Family of de Future’ is een conceptvoorstelling van een vrouw, man en kind. Die drie poppen dienen als kapstok om meer dan negentig 3D-geprinte stukken te demonstreren, gaande van geprinte elektronica tot onderdelen in metaal en keramisch materiaal. Aan de hand van een bijhorende interactieve website wordt de technologie verder toegelicht.

Het is de koepelorganisatie Flam3D vzw die het project heeft begeleid. Verschillende onderdelen werden door meerdere bedrijven of onderzoeksinstellingen samen ontworpen en geproduceerd. “Een samenwerking tussen dertig spelers in 3D-printing is sowieso al uniek”, geeft Kris Binon van Flam3D aan, “maar door dit project zijn effectief ook nieuwe producten ontstaan”. Zo werden er bijvoorbeeld een nieuw horloge en een bril ontworpen en geproduceerd.

De opstelling zal nu een jaar lang rondreizen naar beurzen en events in binnen -en buitenland. Volgens Binon mag Vlaanderen zich gerust op de borst kloppen: “niet alleen omdat we in onze regio bijna alle 3D-print technologieën beheersen, maar ook omdat we door slimme samenwerking verder komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content