Vlaamse tv-zenders krijgen opnieuw gelijk tegen Bhaalu

Bhaalu. © Belga

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de omroepen Medialaan, SBS Belgium en VRT in het gelijk gesteld bij hun klacht tegen Right Brain Interface.

Het bedrijf achter de inmiddels stopgezette online videorecorder Bhaalu krijgt van de VRM een waarschuwing, omdat het bedrijf geen toestemming vroeg bij de zenders om hun programma’s te verdelen.

De VRM hield er bij het bepalen van de sanctie rekening mee dat Right Brain Interface reeds gestopt was met het aanbieden van Bhaalu, naar aanleiding van de beslissing in november van de Antwerpse rechtbank van koophandel dat de dienst stopgezet moest worden. Right Brain Interface tekende daarop beroep aan.

De drie omroepen waren niet alleen naar de handelsrechter gestapt, maar hadden ook bij de VRM een klacht ingediend. Medialaan (vtm, 2BE), SBS Belgium (VIER en VIJF) en VRT (Eén, Canvas, Ketnet) oordeelden dat Bhaalu in strijd was met het mediadecreet. Omdat de gebruiker met de cloudrecorder televisieprogramma’s op een ‘(near-)live’, uitgestelde, verkorte of gewijzigde wijze kon bekijken, diende RBI volgens de zenders als dienstenverdeler beschouwd te worden en was wel voorafgaandelijke toestemming nodig voor dergelijk gebruik van ‘lineaire televisieprogramma’s’.

De VRM oordeelt de klacht gegrond en stelt dat het bedrijf een dienstverlener is. Bij de Antwerpse handelsrechter hadden de omroepen reeds hun gelijk gehaald. Maar eerder in 2014 had Bhaalu wel aan het langste eind getrokken bij een klacht van satelliettelevisieaanbieder TV Vlaanderen bij de handelsrechtbank van Hasselt.

Bescherming tegen schuldeisers

Right Brain Interface staakte zijn tv-activiteiten vorig jaar als gevolg van het vonnis. Eind vorig jaar schreef Data News dat het bedrijf intussen reorganiseert en van de rechtbank van Koophandel bescherming tegen schuldeisers krijgt. Concreet wil dat zeggen dat het bedrijf een half jaar de tijd krijgt om een nieuw plan voor te leggen. Dat kan onder meer focussen op een nieuwe start, met toestemming van de zenders, of op buitenlandse activiteiten in landen waar een cloud videorecorder wel is toegestaan. (Belga/PVL)

Partner Content