‘Vodafone vond achterdeurtjes in Huawei-technologie’

© Reuters

De Britse telecomgroep Vodafone heeft jaren geleden zwakheden ontdekt in uitrusting die de Chinese technologiereus Huawei had geleverd voor de activiteiten van Vodafone in Italië. Dat schrijft financieel persagentschap Bloomberg, dat veiligheidsdocumenten van 2009 tot 2011 van Vodafone kon inkijken en sprak met mensen die het dossier kennen.

Vodafone vond verborgen achterdeurtjes in de software, waarmee Huawei onrechtmatige toegang had kunnen verkrijgen tot het vastelijnnetwerk van Vodafone in Italië. Dat systeem brengt het internet tot miljoenen woningen en bedrijven. De telecomgroep vroeg Huawei in 2011 om de achterdeurtjes in internetrouters voor thuis te sluiten en kreeg de garantie dat dit was gebeurd, maar verdere tests toonden aan dat de veiligheidszwakheden voortduurden, zo blijkt uit de documenten.

Ook bij onderdelen van het vaste netwerk waren achterdeurtjes gevonden. Zulke achterdeurtjes kunnen voorkomen in netwerkuitrusting en software, zodat ontwikkelaars de toestellen kunnen beheren. Hackers kunnen die echter misbruiken. In het geval van Vodafone waren er risico’s dat derden toegang kregen tot de persoonlijke computer en het thuisnetwerk van de klant.

Veegt Vodafone de veiligheidsrisico’s rond Huawei onder de mat?

Vodafone bevestigt deze veiligheidsrisico’s tussen 2009 en 2012 te hebben ontdekt, maar houdt eraan vast dat deze zich tot maar één markt beperkten en inmiddels opgelost zijn. Toch kan de onthulling de reputatie van Huawei verder schaden. De regering van de Amerikaanse president Donald Trump probeert de bondgenoten in het Westen ervan te overtuigen geen gebruik te maken van Huawei-technologie voor 5G. Volgens Washington kunnen zulke achterdeurtjes leiden tot spionage door de Chinese staat. Huawei zelf ontkent enige samenwerking met de Chinese overheid.

Vodafone heeft Huawei steeds tegen die beschuldigingen verdedigd. Recent zei Nick Read, de topman van Vodafone, dat een verbod op technologie van Huawei de invoering van 5G in Europa met twee jaar zou kunnen vertragen.

Volgens mensen die betrokken waren bij de veiligheidsdiscussies zou Vodafone echter de ogen sluiten voor de risico’s die kleven aan de apparatuur van Huawei, schrijft Bloomberg. Volgens de ingewijden zijn de problemen nog steeds niet verholpen en zouden ze niet alleen spelen in Italië, waar het probleem werd ontdekt, maar ook in andere Europese markten zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Portugal. Vodafone zou geen actie ondernemen tegen Huawei omdat de diensten van het Chinese bedrijf goedkoper zouden zijn.

Partner Content