VRT sleept TV Vlaanderen voor de rechter

© Belga

De VRT daagt satelliettelevisieprovider TV Vlaanderen voor de rechtbank. De openbare omroep is het niet eens met de manier waarop TV Vlaanderen gratis verspreiding van haar zenders naast een betalend abonnement adverteert.

Het geschil draait om een nieuw aanbod van TV Vlaanderen genaamd ‘Antenne TV‘. Het gaat om enkele commerciële zenders die versleuteld worden uitgezonden via DVB-T2. Dat is de opvolger van de analoge uitzendingen via antenne, die in 2008 werden stopgezet. De zenders van de VRT zijn sowieso gratis te ontvangen via die technologie. Voor de andere zenders, onder meer VTM, Q2 en VIER, betalen klanten van Antenne TV 9,95 euro per maand.

M7 Group

Volgens M7 Group, het overkoepelend bedrijf boven TV Vlaanderen, is de VRT niet te spreken over de manier waarop TV Vlaanderen in zijn communicatie over het betalende aanbod openlijk verkondigt dat de VRT-zenders gratis te ontvangen zijn via de ether.

De openbare omroep heeft TV Vlaanderen daarom voor de Nederlandstalige rechtbank van koophandel in Brussel gedaagd, zegt Yannick Altruy, country manager voor België bij de M7 Group. Het bedrijf wil zijn communicatie niet aanpassen.

‘We begrijpen niet waar de VRT zich druk om maakt. De vrije beschikbaarheid van het VRT-aanbod is vastgelegd in de beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid. Wij melden duidelijk dat deze zenders gratis te ontvangen zijn via de ether en geen deel uitmaken van ons ‘Antenne TV’ aanbod. Wij zeggen toch alleen maar wat er in de beheersovereenkomst staat?’, aldus Altruy.

Reactie VRT

Volgens de VRT doet TV Vlaanderen echter meer dan enkel zeggen wat er in de beheersovereenkomst staat. ‘Onze zenders zijn inderdaad gratis beschikbaar via DVB-T en VRT NU. Wat TV Vlaanderen doet is dit gratis aanbod en de VRT aanbodmerken gebruiken om commerciële televisiepakketten met meerdere televisiezenders te verkopen. Ze doen dus meer dan het louter informeren van de consument dat er een gratis aanbod bestaat, ze bundelen het VRT aanbod met andere zenders’, aldus Hans Van Goethem, woordvoerder programma’s en netten van VRT.

Partner Content