VS-pijplijn werkt weer na hackersaanval

Vele benzinestations zitten door hun voorraad heen

De Amerikaanse groep Colonial Pipeline heeft de operaties van zijn pijplijn terug in gang gezet. De pijpleiding was na een hackeraanval vrijdag volledig stilgevallen, wat leidde tot tekorten in de benzinestations.

De operaties zijn heropgestart rond 17.00 uur (23.00 uur Belgische tijd), aldus het bedrijf in een persbericht.

Het zal wel nog enkele dagen duren voor de pijpleiding weer helemaal normaal functioneert.

Door het stilleggen van de operaties waren er op verschillende plaatsen in de VS brandstoftekorten. Zo was volgens marktanalysebedrijf Gasbuddy in North Carolina al geen benzine meer beschikbaar in twee op de drie benzinestations. In Virginia is 44 procent van de benzinestations getroffen, in South Carolina en Georgia gaat het telkens op 43 procent van de benzinestations. En ook in andere staten in het zuidoosten van de VS waren er problemen. Het benzinetekort leidde tot een stijging van de brandstofprijzen tot het hoogste niveau sinds 2014.

Minister van Energie Jennifer Granholm riep haar landgenoten woensdag nog op om geen bezine te hamsteren. ‘De komende dagen zullen een uitdaging zijn’, gaf ze toe.

Darkside

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de hackeraanval met ransomware, die data op computers versleutelt. Zo is het nog onduidelijk of de groep Darkside, die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanval, losgeld gevraagd heeft aan Colonial en over welk bedrag het ging als dat wel het geval was. Ook het Witte Huis is hierover niet op de hoogte. De overheid gaat wel uit van een ‘criminele daad’, waarbij ook gekeken wordt naar mogelijke statelijke actoren, met name in Rusland.

De 8550 kilometer lange pijpleiding, die raffinaderijen in de Golf van Mexico verbindt met raffinaderijen in het zuiden en oosten van de VS, transporteert onder meer benzine, diesel en stookolie, a rato van ongeveer 2,5 miljoen vaten per dag. Het gaat om bijna de helft (45 procent) van de brandstof die aan de Amerikaanse oostkust wordt gebruikt door meer dan 50 miljoen mensen. Ook het Amerikaanse leger is een belangrijke klant.

Partner Content