VS straffen voorlopig geen landen om digitaks

President Joe Biden.

De Verenigde Staten gaan andere landen voorlopig niet straffen wegens de digitaks, een belasting op technologiebedrijven. Alle mogelijke extra handelsbeperkingen voor Groot-Brittannië, India, Turkije en drie EU-landen worden met zes maanden opgeschort, zo maakte de regering-Biden bekend. In de tussentijd wil de Amerikaanse overheid werken aan een oplossing voor het geschil.

De digitaks is een heikel punt in de internationale onderhandelingen over een basisbelasting op multinationals. Volgens Washington zouden de landen met hun digitaks grote Amerikaanse technologiebedrijven zoals Apple, Amazon, Google en Facebook discrimineren. Maar de Britse overheid gaf eerder aan dat als de VS steun willen voor een wereldwijd minimumbelastingtarief, de Amerikaanse techconcerns ook een eerlijke bijdrage moeten leveren.

Eerder dreigden de Verenigde Staten ook met stappen tegen de Europese Unie, maar daar zagen de Amerikanen in maart al vanaf. Ook werden er al handelstarieven opgeschort voor Frankrijk. Alleen EU-lidstaten Italië, Spanje en Oostenrijk moesten nog rekening houden met Amerikaanse represailles, maar die zijn nu opgeschort.

Partner Content