VW waarschuwt voor grotere gevolgen chiptekort

De gevolgen van het chiptekort voor de Duitse automaker Volkswagen vallen in het huidige kwartaal waarschijnlijk groter uit dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Zowel het moederbedrijf als toeleveranciers waarschuwen daarvoor.

Bestuurder Wayne Griffiths van Volkswagens Spaanse dochter Seat sprak de waarschuwing uit in een interview met The Financial Times. Ten gevolge van het chiptekort zou Volkswagen verlies kunnen lijden in het tweede kwartaal. In de eerste periode moest het bedrijf al fabrieken stilleggen door het tekort, net als in het huidige tweede kwartaal. Dit betekent dat de vaste kosten voor die fabrieken grotendeels doorlopen, maar dat Volkswagen veel minder auto’s kan produceren en verkopen om die kosten weer goed te maken.

‘Het draait allemaal om flexibiliteit op dit moment’, aldus Griffiths. De fabriek van Seat in de buurt van Barcelona besluit nu al kort tevoren welke modellen er gebouwd zullen worden. ‘We moeten bouwen als er chips beschikbaar zijn.’

Niet alleen VW, maar ook andere automakers hebben al verschillende fabrieken tijdelijk moeten stilleggen. Zoals het er nu naar uitziet, houden de chiptekorten tot in de tweede helft van dit jaar aan. Dat kan autofabrikanten dit jaar miljarden euro’s aan misgelopen verkopen kosten.

Partner Content