Waar staan de IoT-netwerken vandaag
Zowel Proximus als Engie lanceerden een jaar geleden respectievelijk LoRa en SigFox in België. Hoe staat het vandaag met beide netwerken?
“We zullen tegen eind 2016 het volledige land voorzien van LoRa-dekking”, zegt Glenn Festraets, marketing specialist voor Proximus IoT. “De uitbreiding van ons netwerk kan dan ook erg snel gebeuren, omdat we kunnen voortbouwen op onze bestaande netwerkinfrastructuur.” In een volgende uitrol wil Proximus ook geolokalisatie via LoRa aanbieden, iets waar volgens het bedrijf een grote vraag naar is, onder meer in de logistieke sector.
Bij Engie ligt de verdeling iets anders. “We hebben onze ambitie gehaald om het merendeel van de bevolking te bereiken tegen midden 2016. Alleen ligt het geografisch niet zo evenwichtig. We dekken vandaag 85 procent van de bevolking, waarvan 61 procent indoor. In Vlaanderen hebben we 100 procent dekking, in Brussel en Wallonië lopen we wat achter”, duidt Dirk Indigne, ceo van Engie M2M. Hij wijst daarbij op de complexe regelgeving. Zo is er nog onduidelijkheid of een SigFox-netwerk volledig onder de telecomwetgeving valt. Wel wil Engie M2M een versnelling hoger schakelen in het Zuiden met een nieuwe partner die binnenkort wordt aangekondigd.
Beide spelers beseffen dat enkel connectiviteit niet volstaat. “We merken dat dat voor veel klanten onvoldoende is. Daarom verbreden we ons aanbod door dat te koppelen aan een eindapplicatie of softwareoplossing”, vertelt Indigne.” Ook daarvoor zit het bedrijf rond de tafel met enkele partijen.
Proximus focust al langer op die back-end en heeft dezelfde vaststelling. “Momenteel zien we dat al onze klanten gebruik maken van ons IoT-platform MyThings”, legt Festraets uit. “Ongeveer 70 procent van onze klanten maakt ook gebruik van het hogere niveau van MyThings.” Het gaat dan om visualisaties, regels koppelen aan de verzamelde gegevens. Zoals een werkorder om de vergaderzaal op te ruimen als de deur twintig keer open gaat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier