Washington wil chiptekort tegengaan via meer transparantie

Het Capitool in Washington. © MvdV

De Amerikaanse overheid wil helpen bij de aanpak van het wereldwijde chiptekort door betere uitwisseling van informatie tussen chipbedrijven en afnemers over de distributie van halfgeleiders. Dat heeft minister van Handel Gina Raimondo gezegd na overleg met een aantal chipbedrijven en belangrijke klanten.

Volgens Raimondo is er nu te weinig transparantie in de toeleveringsketen van chips. Ze had gesprekken over het tekort met bestuurders van een reeks grote bedrijven, waaronder Apple, Google-moeder Alphabet, autoconcerns Ford Motor en General Motors (GM), telecombedrijven AT&T en Verizon en de chipproducenten TSMC, Qualcomm, GlobalFoundries en Samsung.

Minder afhankelijk van Azië

Verder drong Raimondo erop aan dat het Amerikaanse Congres snel instemt met de investeringsplannen van president Joe Biden in chipproductie in de Verenigde Staten. Biden wil meer dan 50 miljard dollar uittrekken om de binnenlandse productiecapaciteit van chips te vergroten om zo minder afhankelijk te worden van met name Aziatische leveranciers. Door de tekorten hebben grote autobouwers in de VS, maar ook daarbuiten, fabrieken tijdelijk moeten stilleggen.

Minister van Handel Raimondo heeft vandaag ook nog een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse minister van Handel, Industrie en Energie om te praten over de problemen bij de toelevering van chips. Naar verwachting zullen ook bestuurders van Zuid-Koreaanse chipbedrijven bij dat gesprek aanwezig zijn. Biden ontvangt in het Witte Huis de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Partner Content