Wat stelt Apple vanavond voor?

© Reuters

Dat Apple woensdagavond een nieuwe iPhone voorstelt is zo goed als zeker. Maar wat schudt Tim Cook nog uit zijn mouw, hoe zit het met de Belgische Apple Store en waar kan je de keynote bekijken?

iPhone 6S en 6S Plus

Je kan er je Apple Watch op gelijkstellen: in september worden de nieuwe iPhones voorgesteld die in de weken erna in de winkel liggen, goed op tijd voor de eindejaarsperiode.

De opvolgers van de iPhone 6 en 6 Plus krijgen hoogstwaarschijnlijk de namen 6S en 6S Plus mee. De verwachtingen zijn dat het toestel in 4K (ultra high definition) kan opnemen, beschikt over 2 gigabyte RAM, een A9 processor en een camera van 12 megapixel achteraan en 5 megapixel vooraan. Afgaande van welke geruchtenstroom we volgen zou die front camera een flits hebben, of het scherm doen oplichten om als flits te functioneren.

Wat stelt Apple vanavond voor?
© Reuters

Iets wat blijft terugkomen is de zogenaamde Force Touch. Zo zou het scherm drukgevoelig zijn waardoor je speciale contextmenu’s kan oproepen op de iPhone. Ook zijn er in iOS 9 extra functies zoals bewegende achtergronden en zou Apple toestaan dat je software installeert om advertenties te blokkeren.

Hoe groot is de kans dat dit klopt? Groot. Zaken als bewegende achtergronden, filmen in 4K of een drukgevoelig scherm zijn al langer gangbaar bij modellen van de concurrentie en ook de betere processor en groter werkgeheugen zijn logische evoluties.

Grote en kleine iPads

Apple zou ook zijn iPad-lijn opfrissen met een iPad Mini 4. Maar we zijn vooral benieuwd naar de iPad Pro. Een 12,9 inch scherm met 64 of 128 gigabyte opslag met (optioneel) toetsenbord dat je ofwel draadloos gebruikt ofwel als vastklikbare schermbeschermer.

De iPad Pro zou de mogelijkheid hebben in landschapsformaat twee apps naast elkaar te draaien en er zou een optionele stylus zijn die dan weer samenwerkt met Force Touch (dat we zonet al op de iPhone leerden kennen).

iPad mini 3
iPad mini 3© Apple

Hoe waarschijnlijk is een grote iPad? Zeer. Er zijn vandaag talloze Androids die zowel als tablet als als laptop functioneren en ook de Surface van Microsoft toont dat zo’n toestel bestaansrecht heeft. Al zou zo’n toestel ook concurrentie betekenen voor de Macbook Air.

Waar we wel over twijfelen is de stylus, al is het maar omdat Apple de afgelopen tien jaar het ding niet heeft bekeken en Steve Jobs zelf het pennetje ooit verketterde. Al zei hij ooit hetzelfde over video op de iPod, waarna Apple de iPod Video (later bekend als de iPod Classic) introduceerde.

Apple TV

De keynote van Cook wordt ook het moment dat Apple TV grondig wordt opgefrist met een startprijs vanaf 150 dollar en een afstandsbediening die dienst doet als spelcontroller. Geen concurrent voor de Xbox en Playstation, wel iets om de casual gamers aan te trekken.

De vorige generatie Apple TV.
De vorige generatie Apple TV.© Apple

Ook hier durven we ons hand niet in het vuur steken. Apple TV heeft een zekere fanbase, maar is verre van een populair product. Bovendien lijkt 150 dollar ons zeer goedkoop naar Apple’s normen.

Misschien wil Apple het doosje alsnog nieuw leven inblazen door meer te focussen op games. Maar de kans bestaat dat dit bij op de hoop levenloze geruchten beland, net zoals het gerucht van enkele jaren geleden dat Apple aan zijn eigen tv-toestel (een iTV) zou werken.

Belgische Apple Store

Apple Store Brussels
Apple Store Brussels© .

De kans is klein dat Cook zijn speech plots omslaat naar “And we’re finally opening up a store in Belgium!” maar Apple heeft enkele dagen terug aan de pers laten weten dat zijn eerste Belgische Apple Store op 19 september opent.

Gelijk met die bevestiging duiken ook de geruchten op dat het bedrijf ook in Antwerpen en later Gent een eigen winkel wil opstarten. De kans dat die er komen is groot, al kon niemand bij Apple dat bevestigen op dit moment. Ook in kringen rond het bedrijf kwam er geen bevestiging van die geruchten. Wel heeft het bedrijf nog veel Belgische vacatures openstaan voor de retailsector.

Waar te volgen?

Apple zendt zijn keynote live uit vanaf zijn website en voor het eerst is die videostream ook beschikbaar voor Windows, al moet je wel over Windows 10 en de Edge-browser beschikken. Via deze link kan je woensdag om 19 uur Belgische tijd de keynote volgen. Mocht de videostroom toch problemen veroorzaken dan kan je achteraf bij Knack & Data News de belangrijkste aankondigingen nog eens nalezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content