WEF: Cyberoorlogvoering derde grootste bedreiging voor de samenleving

© REUTERS
Sebastien Marien Stagiair Data News

Het Wereld Economisch Forum (WEF) heeft zijn Global risk report van 2018 gedeeld, een lijst waarin de grootse bedreigingen voor mens en samenleving worden opgesomd. Opvallend: cyberaanvallen en cyberoorlogvoering bekleden de derde plaats, net na natuurrampen en extreme weercondities.

Onze grote afhankelijkheid ten opzichte van het internet zorgt ervoor dat het risico op cyberaanvallen is uitgegroeid tot één van ’s werelds grootste bedreigingen voor de komende vijf jaar. Dat stelt het nieuwe Global Risk Report van het WEF. Het Wereld Economisch Forum is een jaarlijkse internationale bijeenkomst van politici, academici, zakenmensen en leiders, die de internationale agenda mee vorm moet geven.

Ransomware en WannaCry

In het bijzonder duidt het WEF-rapport ransomware aan als een enorme bedreiging, aangezien naar verluidt 64 procent van alle phishingmails die vorig jaar zijn verzonden, versleutelde malware-bestanden bevatten. Het Wereld Economisch Forum wijst ook op de enorme schade die de WannaCry-aanvallen van vorig jaar hebben veroorzaakt. Naar schatting werden 300.000 computers uit 150 landen toen het slachtoffer.

Toch stelt het Gobal Risk report dat WannaCry een nog relatief kleine impact had, vergeleken met het vernietigende potentieel die een cyberaanval zou kunnen hebben als ze zou worden uitgevoerd met de steun een land of een grote organisatie. “In het ergst mogelijke scenario zouden aanvallers de meest vitale systemen kunnen raken die de samenlevingen doen draaien”, zo waarschuwt het rapport.

‘Oorlog zonder regels’

Beleidsmakers nemen volgens het Wereld Economisch Forum, wel steeds betere maatregelen ter bescherming van de cyberveiligheid. Al bekent het tegelijk dat er nog veel meer inspanningen nodig zullen zijn om de bescherming te vrijwaren van organisaties en de samenleving in zijn geheel.

Er is bijvoorbeeld nog een ernstig gebrek aan regels rondom cyberoorlogvoering. Het rapport van het WEF waarschuwt voor een zogenaamde ‘oorlog zonder regels’, waarbij een conflict ernstig zou escaleren en er onbedoelde slachtoffers zouden vallen.

Partner Content