Welke operator heeft de goedkoopste roamingtarieven?

Binnenkort worden de roamingkosten in het buitenland afgeschaft © iSource

Sinds dit weekend is het een pak goedkoper om in het buitenland je gsm te gebruiken. De meeste operatoren hanteren gelijkaardige tarieven maar één operator is nog een stuk goedkoper. Data News zet de tarieven op een rij.

De nieuwe roamingtarieven zijn sinds 30 april van kracht Ze gelden voor wie belt in Europa naar een ander nummer binnen Europa. Onderstaande tarieven zijn postpaidprijzen zoals ze recent werden meegedeeld door de operatoren of zoals ze vandaag zijn terug te vinden op hun website.

per minuut per sms per MB
Proximus €0,06 €0,02 €0,06
Mobistar €0,0605 €0,0242 €0,0605
Base €0,06 €0,024 €0,06
Telenet €0,06 €0,02 €0,06
Scarlet* €0,0533 €0,008 €0,16
Mobile Vikings* €0,06/0,22 €0,0242 €0,06

De prijzen bij Proximus, Mobistar, Base en Telenet zijn vrijwel identiek alleen Mobistar is een tikkeltje duurder.

Scarlet

Bij Scarlet is de structuur iets ingewikkelder, maar de operator komt wel als goedkoopste uit de bus. Bij de lowcost dochter van Proximus verdwijnen de roamingkosten volledig, maar je exact tarief hangt wel af van je abonnement. De tabel hierboven toont de prijzen bij het abonnement van €8 per maand dat de duurste tarieven heeft. Maar wie het abonnement van 28 euro per maand neemt betaalt nog slechts 0,028 euro per minuut, 0,07 euro per sms en 0,0273 per megabyte. Scarlet gaat in alle gevallen dus stevig onder die van de concurrentie.

Mobile Vikings

Bij Mobile Vikings betaal je nog 0,06 euro per minuut, 0,0242 euro per sms en 0,06 euro per megabyte. Dat is vergelijkbaar met de concurrentie maar die minuten, berichten en megabytes gaan ook nog eens van je belbundel af. Wel is er voor bellen een platfond van 0,22 euro per minuut ingesteld. De tarieven van Mobile Vikings zijn dus even duur als bij de rest, maar je houdt minder van je eigen bundel over wanneer je weer thuis bent.

Alternatief

Ben je van plan om veel data te verbruiken? Dan is het handig om te weten dat verschillende operatoren extra bundels hebben om in Europa te surfen. Controleer wel of je deze maandelijks kan (de)activeren. Ga je voor lange tijd naar het buitenland, vergelijk dan ook even of je niet goedkoper af bent met een prepaid simkaart in het land van je bestemming.

Waar zijn de tarieven geldig?

In principe zijn de tarieven geldig binnen de 28 Europese lidstaten, plus IJsland, Liechtenstein en Noorwegen. Dat is inclusief de afgelegen Europese gebieden zoals Aland, de Azoren, de Canarische eilanden, Frans Guyana, Gibralatar, Guadeloupe, Madeira, Martinique, Mayotte, Réunion en St Martin.

Toch raden we je aan voor vertrek op de website van je operator grondig na te gaan of je land van bestemming al dan niet onder de roamingregulering valt.Zwitserland, geen EU-land, valt voor alle duidelijkheid niet onder de regeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content