China legt ontwikkeling generatieve AI aan banden

redactie redactie

China heeft een reeks voorlopige maatregelen aangekondigd om de snelgroeiende industrie rond zogeheten generatieve kunstmatige intelligentie (AI) te controleren. Content die de nieuwe AI-diensten produceren moet in lijn zijn met de socialistische waarden van het land.

Onder nieuwe regels van de Chinese Cyberspace Administratie, de internettoezichthouder en censor van het land, moeten bedrijven die generatieve AI-diensten ontwikkelen aan banden worden gelegd. Vanaf 15 augustus zullen ze beveiligingsbeoordelingen moeten doorlopen en procedures moeten volgen voor het indienen van de gebruikte algoritmes, voordat hun producten kunnen worden gelanceerd.

Generatieve AI is de verzamelnaam voor algoritmes die in staat zijn om machinaal te leren en die zelf nieuwe content kunnen creëren. Deze content kan verschillende vormen aannemen, zoals tekst, video of muziek. Maar, waarschuwe de internettoezichthouder, die content moet in overeenstemming zijn met de socialistische waarden van China. Brancheorganisaties, overheidsbedrijven en onderzoeksinstituten die generatieve AI-technologie ontwikkelen en toepassen maar die niet aan het publiek aanbieden, vallen volgens de toezichthouder niet onder de maatregelen.

Door het succes van ChatGPT, de populaire chatbot van OpenAI en partner Microsoft, is er ook in China een race ontstaan om gelijksoortige AI-diensten te ontwikkelen. Veel Chinese bedrijven hebben de ontwikkeling van hun AI-producten al voltooid, maar wachten nog op goedkeuring van de overheid om die te lanceren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content