Japan pompt opnieuw miljarden in eigen chipsector

Een wafer van Intel waaruit chips worden gehaald. © Intel
Pieterjan Van Leemputten

De Japanse regering wil de chipsector financieel ondersteunen met een pakket maatregelen ter waarde van 10 biljoen yen, ongeveer 61 miljard euro. Een van de speerpunten is de nieuwe Rapidus-fabriek waar imec aan meewerkt.

Het plan bestaat uit subsidies en andere financiële voordelen. Maar het gaat ook gepaard met een reeks wetsvoorstellen om de massaproductie van de volgende generatie geavanceerde chips en specifiek AI-chips te ondersteunen, weet Reuters dat voorlopige versies van die plannen kon zien.

Rapidus

De plannen zouden onder meer bedoeld zijn om Rapidus te ondersteunen. Die Japanse halfgeleiderfabriek werd in 2022 aangekondigd en wil tegen 2027 chips op een 2 nanometer architectuur produceren op het noordelijke Japanse eiland Hokkaido.

Daar zit ook een Belgisch kantje aan. Rapidus sloot in 2022 een memorandum of cooperation met imec. Daarin geeft imec aan dat het Rapidus zal helpen met de technologie die nodig is om 2 nanometer chips op grote schaal te produceren. Ook heeft Rapido een samenwerking met IBM rond chiptechnologie.

‘Internationale samenwerking is cruciaal voor Rapidus om ons geplande doel voor massaproductie van 2-nanometertechnologie te bereiken, en imec is een essentiële partner voor dergelijke samenwerking,’ zei Dr Atsuyoshi Koike, algemeen directeur van Rapidus destijds over het partnerschap.

Rapidus is op papier een nieuwe speler, maar wordt geleid door ervaren mensen uit de Japanse chipsector. De fabriek is een samenwerking van de Japanse overheid samen met onder meer NEC, Toyota, Sony, NTT, Softbank, Kioxia en MUFG Bank.

Extra middelen

Japan voerde de afgelopen jaren al meermaals steunmaatregelen aan om haar chipsector een nieuwe wind te geven. In 2021 zei het land 774 milljard yen (6 miljard euro) uit te reiken om de binnenlandse chipproductie te versterken. In Rapidus zelf investeerde het bij oprichting 70 miljard yen (bijna een half miljard euro).

Vorig jaar nog kondigde het land aan om omgerekend 12 miljard euro in de chipsector te investeren. Die steun wordt nu verder opgetrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content