Japan steekt miljarden in binnenlandse chipproductie

Fumio Kishida, de nieuwe premier van Japan.

De Japanse regering trekt 774 miljard yen, omgerekend 6 miljard euro, uit om de binnenlandse productie van computerchips te versterken.

Het geld maakt deel uit van de begrotingsplannen van premier Fumio Kishida. Ook wordt geld vrijgemaakt voor onderzoek naar nieuwe generaties halfgeleiders. De plannen om chipproductie te subsidiëren circuleerden al langer, maar het bedrag is een stuk hoger dan eerst gedacht.

Japan is erg afhankelijk van halfgeleiders, onder meer voor zijn omvangrijke auto-industrie. Japanse autobouwers zoals Toyota, Honda en Nissan hebben te maken met productieverstoringen door de tekorten aan chips. Ook bedrijven als Sony en Nintendo hebben daarmee te kampen.

Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft aangekondigd voor omgerekend meer dan 6 miljard euro een nieuwe chipfabriek in Japan te willen gaan bouwen, met hulp van Sony. Vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar chips sterk toegenomen, terwijl het aanbod beperkt is.

Veel grote chipbedrijven zijn daarom de productiecapaciteit aan het vergroten. Maar de bouw van een volledig nieuwe fabriek, en de productie daar op snelheid brengen, kost tijd en geld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content