Pornhub in beroep tegen EU-regels voor online content

Matthieu Van Steenkiste Freelance medewerker Data News

Pornhub tekent beroep aan tegen nieuwe EU-regels. Het is er niet mee akkoord dat het als een Very Large Online Platform wordt beschouwd.

Volgens de Digital Services Act (DSA) moet de pornowebsite strenger toezien op de leeftijd van zijn gebruikers, gezien het door de EU wordt beschouwd als een Very Large Online Platform (VLOP). Om als VLOP te worden ingedeeld, moet een site gemiddeld door 45 miljoen Europeanen per maand worden bezocht. Pornhub betwist dat het die drempel haalt. ‘Wij geloven dat de Europese Commissie onze gebruikersaantallen verkeerd heeft berekend’, stelt moederbedrijf Aylo in een verklaring. Het schuift zelf het aantal van 32 miljoen actieve gebruikers naar voor voor januari 2024, en vraagt dus om de VLOP-status ongeldig te verklaren.

Nauwkeurige inhoudsmoderatie

De DSA vraagt van VLOP’s niet alleen een striktere leeftijdscontrole, maar ook wat de Europese Commissie ‘nauwkeurige inhoudsmoderatie’ noemt. Zo zijn de platformen verantwoordelijk om illegale inhoud, zoals niet-consensuele video’s, te verwijderen. Ze kunnen ook gevraagd worden om een publiek toegankelijke database van advertenties op te stellen, een eis die Aylo als ‘illegaal’ beschouwt. Ook moeten de platformen voor 20 april gedetailleerde plannen geven over hoe ze risico’s zoals geweld tegen vrouwen en bescherming van minderjarigen beperken.

Naast Pornhub dienden ook Technius, het moederbedrijf van Stripchat, en WebGroup, dat XVideos exploiteert, een bezwaar in tegen de nieuwe regelgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content