Xiaomi definitief van zwarte lijst in VS

De Chinese smartphonefabrikant Xiaomi is officieel geschrapt van de zwarte lijst van de Amerikaanse regering. Een rechtbank heeft de listing van Xiaomi op de NDAA-lijst (National Defense Authorization Act) van Chinese communistische militaire bedrijven herroepen.

Volgens het techbedrijf betekent dit dat ‘investeerders met de Amerikaanse nationaliteit hun aandelen en bezit in Xiaomi mogen behouden en dat er ook vanuit Amerika weer in het technologiebedrijf mag worden geïnvesteerd’. Door Xiaomi op de zwarte lijst te zetten was het voor Amerikaanse investeerders onder meer verboden om aandelen van het bedrijf te kopen.

In maart had een rechter de maatregel al tijdelijk opgeschort en in zijn vonnis aanzienlijke twijfels geuit over de rechtmatigheid van de actie tegen Xiaomi. Het ministerie had de sanctie niet naar behoren gemotiveerd en zijn bevoegdheden overschreden, klonk het toen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie toonde zich vervolgens bereid om de maatregel volledig te schrappen.

De sancties kwamen er nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie Xiaomi beschuldigde van nauwe banden met het Chinese leger. Een beschuldiging die het smartphonebedrijf onmiddellijk van de hand wees. Onder voormalig Amerikaans president Donald Trump escaleerde het handelsconflict met China. Trump nam onder meer maatregelen tussen de Chinese smartphonegigant Huawei, video-app TikTok en chatdienst WeChat.

Partner Content