Zakelijke pc’s worden duurder

Lenovo YOGA 3 Pro © Lenovo

De pc-markt gaat opnieuw achteruit al is dat volgens Gartner geen blijvende trend. Wel worden toestellen duurder of gaan de specificaties achteruit.

Wereldwijd werden er de afgelopen drie maanden 5,2 procent minder pc’s verkocht. Voor Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika) is dat 4,4 procent minder ten opzichte van een jaar geleden. Het gaat daarbij op desktops, laptops, hybride toestellen (de combinatie van laptops en tablets) en tablets op Windows.

De cijfers zijn afkomstig van marktonderzoeker Gartner dat er op wijst dat de terugval te wijten is aan de buitengewone hoge verkoopcijfers in 2014 toen veel gebruikers hun toestel op Windows XP inruilden voor een nieuw exemplaar. Na vier kwartalen van groei zal de markt dit jaar weer krimpen om in de komende vijf jaar traag, maar consistent, te groeien.

Al moeten we ergens de absolute procenten ook relativeren. Zo spreekt IDC van een daling van 6,7 procent in het eerste kwartaal. Maar ook hier worden de overstap van XP en de dollarkoers aangehaald.

Dollar Vs. Euro

Vorige week maakte Gartner nog bekend dat de wereldwijde IT-uitgaven zullen dalen onder meer door de hoge dollarkoers. Die impact bleef tot nu toe beperkt maar voor het tweede kwartaal verwacht de marktonderzoeker dat fabrikanten de prijzen van zakelijke pc’s zullen optrekken om zich te beschermen tegen de hoge wisselkoers.

“We gaan in het tweede kwartaal van 2015 de prijzen van professionele pc’s zien stijgen tegenover de consumentenmarkt. Naar consumenten toe zullen fabrikanten toestellen met lagere specificaties aanbieden om concurrentiëel te blijven,” stelt Ranjit Atwal, research director bij Gartner.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content