Zo los je probleem met clean install Windows 10 op

© Windows 10

Windows 10 opnieuw installeren zal in de toekomst een hachelijke zaak blijken. Zeker wanneer er componenten in de computer zijn vervangen. Er is een oplossing.

Windows 10 heeft net zoals voorgaande versies een serienummer dat kan worden gebruikt voor validatie bij het installeren van een verse kopie van het besturingssysteem, constateert How-to Geek. Het systeem doet een geautomatiseerde check of het in aanmerking komt voor geautoriseerde versie. Wanneer er niets is veranderd aan het systeem, zal de check in de meeste gevallen wel goed verlopen. Maar wanneer er componenten vervangen zijn in de pc, kan het zo maar gebeuren dat het controlemechanisme vindt dat de licentie niet meer van toepassing is. Daar gaat dan je gratis kopie.

Een oplossing is contact op te nemen met de helpdesk van Microsoft en het verhaal uit te leggen, waarop de medewerker kan besluiten alsnog de licentie te activeren. De beste manier om naar die activatie te vragen is door in het Start-menu ‘All Apps’ te selecteren en de Contact Supportapp te starten. Daarin zit een onderdeel Services & Apps waarin Windows’ is te selecteren en vervolgens ‘Setting up’. Dan opent zich een mogelijkheid met de helpdesk te communiceren. Microsoft heeft bevestigd dat dit de enige manier is om het probleem met een opgewaardeerde pc op te lossen.

Problemen zullen zich niet snel voordoen wanneer een harde schijf of grafische kaart wordt vervangen. Maar vooral wanneer er veranderingen plaatsvinden aan het moederbord of de CPU is voorzichtigheid geboden. Het installatieproces kan gewoon worden uitgevoerd door alle verzoeken om een product key te negeren. Vervolgens meldt het besturingssysteem dat er op illegale wijze gebruik van wordt gemaakt en raadt met klem aan een nieuwe licentie te kopen in de Windows Store. Op dat moment kan het contact met de helpdesk gelegd worden via het Startmenu, zoals beschreven.

Bron: Automatiseringgids

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content