Mooi ogende mobiele USB 3.0 harde schijf

De Freecom Hard Drive Sq 2TB is een compacte en lichte externe harde schijf met een USB 3.0-interface en een volgens de fabrikant uniek ‘organisch’ design. We testten ze om te weten hoe goed deze externe schijf presteert.

De Freecom Hard Drive Sq 2TB is een compacte en lichte externe harde schijf met een USB 3.0-interface en een volgens de fabrikant uniek ‘organisch’ design. We testten ze om te weten hoe goed deze externe schijf presteert.


De Freecom Hard Drive Sq is uitgevoerd in een combinatie van vloeiende lijnen, ronde vormen en een vierkant geheel opgebouwd uit aluminium. Het toestel werd ontworpen door Arman Emami, een industrieel ontwerper die reeds verschillende industriële design awards won. De fabrikant won er de Duitse Reddot Design Award 2012 mee.


De Freecom Hard Drive Sq is uitgevoerd in twee hoofdkleuren: zilvergrijs en zwart. Vooraan zien we enkel een aan/uit-knop. De achterzijde biedt plaats aan de voedingsaansluiting, de USB 3.0-poort en een verluchtingsroostertje. Ook onderaan vinden we een fijn verluchtingsrooster, want de Hard Drive Sq ontbeert een ventilator. De schijf meet 16 x 16 x 3 cm en weegt 860 gram.


Kabel

Freecom heeft duidelijk bespaard op de meegeleverde USB 3.0-kabel. Deze kabel is ongeveer 60 cm lang en is daarmee veel te kort voor de meeste gebruikers. De meeste desktops hebben immers standaard nog geen USB 3.0-poorten op de voorzijde en moeten het dus stellen met de aansluitingen op de achterzijde van de systeemkast. Deze schijf kun je uiteraard ook op een USB 2.0 poort aansluiten, maar zal dan wel minder snel presteren.


Prestaties

We hebben de prestaties van de Freecom Hard Drive Sq 2 TB getest onder USB 3.0 met behulp van Roadkil’s Disk Speed V2 en HD Tach RW version 3.0.1.0. We hebben de prestaties getest op een zelfbouwsysteem met Intel DH67BL moederbord en een Core i5-2500 3,30 GHz CPU. Het besturingssysteem van dienst was Windows 7 Professional en het geheel werd aangevuld met 8 GB RAM-geheugen.


In RoadKil’s Disk Speed V2 meten we een maximale leessnelheid van 121,93 MB/s, een gecachete leessnelheid van maar liefst 259,08 MB/s, een random access tijd van 17,56 ms en een algemene score van 662,0 punten. In HD Tach RW version 3.0.1.0 meten we een gemiddelde leessnelheid van 111,7 MB/s, een gemiddelde schrijfsnelheid van 70,8 MB/s, een random access tijd van 17,3 ms en 3 % CPU belasting. De Burst Speed test klokte af op 148,9 MB/s. Tot slot lieten we ook de ATTO Disk Benchmark los op de Freecom Hard Drive Sq 2 TB. Deze software geeft ons een gemiddelde doorvoersnelheid van 103,57 MB/s voor lezen en 97,41 MB/s voor schrijven.


Verbruik

Tijdens onze test verbruikte de Freecom Hard Drive Sq 2 TB bij normaal gebruik tussen de 9,6 en 12 watt. Het maximale verbruik liep op tot maar liefst 25,8 watt, maar gelukkig zijn dit slechts pieken bij het opstarten. Uitgeschakeld verbruikt de schijf helemaal niets. Goed voor het milieu en je portemonnee dus.


Conclusie

De Freecom Hard Drive Sq 2 TB (189 euro) is een goed presterende externe USB 3.0-schijf die bovendien ook nog erg mooi oogt. Freecom heeft echter duidelijk bespaard op de meegeleverde USB 3.0-kabel. Deze is veel te kort voor de meeste gebruikers. Hou dus naast de aanschafprijs rekening met de extra kosten voor een langere USB-kabel. Verder is dit een prima opslagapparaat voor desktops.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content