Review: lichte, draadloze en zweetbestendige oortjes

Plantronics Backbeat fit 305 Black © Plantronics

Plantronics heeft een productgamma met draadloze headsets die bestand zijn tegen water en zweet en dus geschikt om mee te sporten. We testten uit het nieuwe gamma de BackBeat Fit 305, zeer lichte, maar toch stabiele draadloze oordopjes.

Het nieuwe BackBeat Fit-productgamma van headset-specialist Plantronics bestaat uit BackBeat Fit 500 on-ear headsets, de BackBeat Fit Training Edition, de BackBeat Fit Boost Edition en de BackBeat Fit 300 in-ear headsets, waarvan we de Fit 305 oordopjes hebben getest. Gemeenschappelijk kenmerk is dat al deze koptelefoons ontworpen zijn voor sporters. Ze zijn water- en zweetbestendig en zitten ook bij beweging comfortabel.

Specificaties

De BackBeat FIT 305 weegt 13,9 g, vergelijkbaar met de eerder geteste Audiofly AF100W oordopjes. Maar in tegenstelling tot die Bluetooth-dopjes zijn er hier geen oorhaakjes: een gepatenteerd ontwerp zorgt ervoor dat de doppen stabiel blijven zitten zonder haken.

Dat heeft enerzijds te maken met het speciale design van de verwisselbare siliconen eartips en anderzijds met een flexibel ‘secure fit’ lipje dat het dopje in de oorschelp vastzet. Plantronics heeft trouwens een patent aangevraagd op het design. In de praktijk bleven de dopjes goed zitten en vinden we dit ‘secure fit’-ontwerp geslaagd.

Wel sluiten de eartips de gehoorgang stevig af, zodat er weinig omgevingsgeluid binnendringt. Dat verbetert de muziekkwaliteit, maar het maakt je wel minder bewust van je omgeving (aankomend verkeer etc.), wat tot gevaarlijke toestanden kan leiden. Het is belangrijk dat je je daar van bewust bent als je bijvoorbeeld met deze oortjes in een drukke verkeersomgeving gaat sporten.

De dopjes hebben een zweetbestendige nanocoating van P2i en zijn waterbestendig volgens de IPX5-classificatie. De geweven kabel is reflecterend en zorgt dus voor extra zichtbaarheid in het donker.

In het midden zit een kabelklem waarmee je de kabel op zijn plaats kunt houden, maar helaas brak die bij ons al na het eerste gebruik af. Essentieel voor het draagcomfort is die klem niet, maar de plastic constructie ervan blijkt niet zo stevig, tenzij het hier om een exemplarische fout ging wat natuurlijk altijd mogelijk is.

Rechts op de kabel is er een geïntegreerd bedieningsblokje met drie knoppen waarin zich ook de accu, de hd-microfoon en alle electronica bevindt. De accu heeft een opgegeven gebruikstijd van zes uur en standby-tijd van tien dagen; gesproken meldingen houden je op de hoogte van de toestand van de accu.

Opladen duurt ongeveer twee uur en gebeurt via usb. Een kabeltje is meegeleverd, maar voor een lader moet je zelf zorgen. Plantronics levert wel een stoffen draagzakje mee.

De Bluetooth 4.1-verbinding heeft een bereik van tien meter. De BackBeat Fit 305 is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren: zwart, koraal, donker blauw en groen.

Praktijk

De Plantronics BackBeat FIT 305 dragen erg comfortabel en ze blijven ook goed zitten. Het verschil tussen links en rechts is zowel met een letter als met een kleurcode op de dopjes en op de kabel aangegeven. De knoppen zijn voldoende groot en en hebben voldoende reliëf om alle functies vlot te kunnen bedienen, bijvoorbeeld vier seconden drukken op de grote knop in het midden om ze uit te schakelen, of twee seconden drukken om een gesprek aan te nemen, of nog twee seconden drukken op de plus-toets om de microfoon tijdelijk uit te schakelen.

De geluidskwaliteit is zeer goed, mede doordat de dopjes het omgevingsgeluid zo goed afsluiten (maar zie onze eerdere waarschuwing over de potentiële gevaren). Jammer genoeg wordt de betere aptX bluetooth-codec niet ondersteund, dit in tegenstelling tot bij de eerder geteste, weliswaar iets duurdere Audiofly AF100W. En die is uiteraard niet zo water- en zweetbestendig als deze sportoortjes van Plantronics.

Conclusie

De Plantroncis BackBeat FIT 305 zijn comfortabel zittende, eenvoudig te bedienen draadloze sport-oortjes met een goede geluidskwaliteit, al wordt de betere Aptx bluetooth-codec niet ondersteund.

Prijs: 99,99 euro

Bron: www.diskidee.be

Partner Content