Review: monitor koppelen met USB Type-C kabels

Eminent AB7875 usb type-c videokabel © Eminent

We testen twee USB Type-C kabels om een externe monitor via DisplayPort of HDMI te verbinden met een moderne laptop of computer.

Laptops en tablets hebben steeds vaker alleen nog een USB Type-C uitgang wanneer je een extern scherm wil aansluiten. Eerder testten we USB-converters voor externe schermen van de Eminent Business Line. Dit keer zijn twee verbindingskabels aan de beurt, een voor DisplayPort-schermen en een tweede voor HDMI-schermen. Beide ondersteunen 4K-resolutie tot 60 Hz.

Kenmerken

Technisch is er weinig verschil tussen de eerder geteste omvormers en de hier geteste kabels: beide ondersteunen een maximale resolutie van 4096 x 2160 (4K) @ 60Hz, zijn plug-and-play en werken zonder extra drivers.

Bij de converters heb je een bijpassende kabel nodig. De kabels met geïntegreerde converter zijn direct bruikbaar: aan de ene kant hebben ze een USB Type-C poort en aan de andere kant een video-uitvoer, naar keuze DisplayPort 1.2 of HDMI 2.0.

Ook hier dient de Type-C poort van de computer wel ‘DP alt mode’ te ondersteunen (te herkennen aan het DP logo op de laptop of computer, al plaatst niet elke fabrikant dit logo; een Thunderbolt 3-poort, te herkennen aan het bliksemschicht-logo, heeft de DP alt mode sowieso).

De stevige aluminium kabels zijn 180 cm lang en wegen 69 gram. Omdat er meer materiaal in verwerkt is, zijn ze logischerwijze ook iets duurder dan de converters. Op het internet vind je ze tussen de 30 à 40 euro.

Praktijk

Insteken en gebruiken, dat is het zowat: de Type-C connector in de computer en de videoconnector in de bijpassende monitorpoort.

Beide kabels werken probleemloos en geven perfecte beelden in de ondersteunde resoluties. Ze zijn helemaal compatibel met de beeldschermfuncties van Windows, zoals desktop dupliceren of uitbreiden.

De HDMI connector is overigens compatibel met de HDCP 2.2 beveiligingsstandaard.

Eminent geeft twee jaar garantie op deze conversiekabels.

Conclusie

Deze USB-Type C videokabels voor respectievelijk DisplayPort en HDMI uit de Eminent Business Line zijn zeer draagbaar, voelen stevig aan en werken probleemloos.

Prijs: 30 à 40 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content