Review: Synology DiskStation DS215j NAS

Synology DS215j NAS © Synology

Synology verkoopt een breed gamma aan netwerkopslagapparaten of nas’en. We testten de DiskStation DS215j, een betaalbaar netwerk attached storage (nas)-apparaat met twee schijf-sleuven voor thuisgebruikers.

In de compacte, ivoorwitte DS215j passen twee 3,5-inch of 2,5-inch hdd’s. Interessant is dat deze thuisgebruiker-nas dezelfde krachtige DSM 5.1-software draait als de andere netwerkschijven van Synology. Functioneel is dit veel méér dan zomaar een centrale opslagplaats in je netwerk. Maximaal kun je er twee hdd’s van elk 6 TB in kwijt voor een totale opslagcapaciteit van 12 TB. De effectieve opslagruimte hangt natuurlijk af van het ingestelde raid-niveau (gegevensbeschermingssysteem).

Hardware-kenmerken

Meegeleverd worden een erg beknopte Quick Installation Guide, een netwerkkabel, een netsnoer en montageschroefjes. Het ivoorwitte kastje is zeer compact. Het meet 166 x 100 x 225,5 en weegt 880 gram. De voeding is extern en heeft het formaat van een (forse) laptop-voeding.

De twee schijfsleuven zijn niet extern bereikbaar. Recht uit de verpakking open je het kastje door de twee helften uit elkaar te schuiven. Daarna kun je 3,5-inch schijven in de voorziene sleuven schuiven en vastmaken met de meegeleverde schroeven. Het kastje schuif en schroef je vervolgens dicht met de eveneens meegeleverde schroeven. Wil je 2,5-inch schijven monteren, dan kun je apart nog 2,5-inch houders kopen bij Synology.

Voor deze testen vulden we DS215j met twee 4TB Seagate ST4000VN000-1H4168 nas-hdd’s. De vast ingebouwde ventilator die de schijven koelt, hoor je nauwelijks. Alle aansluitingen bevinden zich op de achterzijde: een Gigabit Ethernet-poort, een usb 2.0-aansluiting en een usb 3.0-exemplaar.

Jammer genoeg is er dus geen usb-poort vooraan. Een synchronisatieknop waarmee je direct gegevens van een extern geheugen naar de nas kopieert, ontbreekt eveneens. Andere nas’en in dezelfde prijsklasse, zoals de onlangs geteste Seagate NAS DP2 2-Bay hebben dit wel. De DS215j kan externe schijven lezen en schrijven in de bestandsformaten EXT3, EXT4, FAT en NTFS. HFS+ kan alleen gelezen worden en een volume mag dan niet groter zijn dan 2 TB.

Vooraan tonen vier groene leds de toestand van de nas, het netwerk en de twee interne schijven. Vooraan is er ook een stroomknop die verlicht wordt door een blauwe led.

De DS215j heeft een 800 MHz dual-core Marvell cpu en 512 MB ram dat je niet kunt uitbreiden.

Besturingssysteem

Synology’s Disk Station Manager of DSM evolueerde in de loop der jaren tot een erg uitgebreid nas-besturingssysteem dat je bedient via een webbrowser. Het heeft een heuse vensterinterface en kan volledig worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker. Je kunt meerdere taken tegelijk uitvoeren, bijvoorbeeld een bestand downloaden en tegelijk een bewakingsvideo bekijken of controleren. De webinterface werkt ook naadloos met mobiele browsers en is dus zondermeer toegankelijk op een tablet of smartphone.

Nieuwe schijven worden automatisch geconfigureerd volgens Synology’s eigen SHR RAID-beschermingssysteem met EXT4-bestandssysteem. Synology Hybrid RAID biedt bij een 2-schijvensysteem zoals de DS215j dezelfde bescherming als raid1 (“mirroring”), maar met de mogelijkheid om het volume achteraf eenvoudig te wijzigen.

SHR doet dus in essentie aan spiegeling van de gegevens van de ene op de andere schijf. De consequentie is dat je bij een systeem van 8TB maar 3,6 TB vrije ruimte krijgt. SHR is daarmee inzake opslagruimte trouwens minder efficiënt dan het vergelijkbare Seagate SimplyRAID-systeem, waarbij een 8 TB-systeem nog 3,9 TB vrije ruimte heeft. Maar dit heeft ook te maken met de grotere ruimte die in beslag wordt genomen door het DSM-besturingssysteem en de reeds geïnstalleerde apps.

Omdat de DS215j maar twee schijfsleuven heeft, zijn de volume-uitbreidingsopties uiteraard beperkter dan bij een grotere nas. Je kunt het SHR-volume vergroten door één voor één grotere schijven in de nas te steken. Hou er wel rekening mee dat de DS215j geen “hot swapping” van schijven ondersteunt: je moet de nas dus uitschakelen als je een van de schijven vervangt.

Naast SHR kun je de schijven ook nog in raid0 (“striping”) en raid1 (“mirroring”) configureren. Ten slotte behoort ook jbod tot de mogelijkheden, waarbij de twee interne schijven als twee aparte opslagvolumes beschikbaar worden gesteld. SHR ondersteunt meerdere interne volumes op één raid-pool. In theorie kun je 256 verschillende volumes creëren. In principe kan SHR een opslagvolume ook hardwarematig versleutelen, maar de DS215j ondersteunt dit niet.

Belangrijkste functies

Zoals we in de inleiding al schreven is de DS215j meer dan een opslagserver. Het is ook een heuse applicatieserver met tal van functies, die je nog kunt uitbreiden door middel van Synology-apps en Linux “packages”. Alle functies opsommen zou ons te ver voeren. Je vindt er trouwens een overzicht van op de website van Synology.

Enkele interessante mogelijkheden willen we toch vermelden. Zo is de download-app van Synology erg uitgebreid en ondersteunt ze niet alleen torrents, maar ook automatische en geplande downloads via ftp, http, nzb en rss.

De bewakingsserver komt met twee licenties voor ip-camera’s en is krachtig genoeg om tegelijkertijd tien ip-camera’s uit te lezen.

De DS215j is uiteraard ook een krachtige mediaserver, met apps voor foto’s, muziek en video’s. Synology heeft trouwens allerlei mobiele apps voor Apple en Android waarmee je de op je nas bewaarde media kunt streamen, kopiëren en delen. Uiteraard kun je deze nas ook als een privé-cloudserver inrichten die je via een versleutelde internetverbinding benadert.

Naast een gewone back-up- en synchronisatiefunctie die van nas naar nas werkt of back-ups maakt op rsync- of cloudservers (van Amazon S3, Microsoft Azure, CHT hicloud en SFR Stockage), kun je ook de Time Backup-app activeren die constant back-ups maakt van belangrijke bestanden en daarvan verschillende versies bewaart, zodat je altijd een oudere variant van een belangrijk bestand kunt herstellen.

Prestaties

We noteerden een gemiddelde gewogen werksnelheid van 47,8 MB/s, een kopieersnelheid naar de nas van 164,6 MB/s en een kopieersnelheid vanaf de nas van 68,7 MB/s. Dat zijn sterke prestaties en bijvoorbeeld heel wat sneller dan de onlangs geteste Seagate DP2 2-Bay NAS met identiek dezelfde harde schijven

Conclusie

De Synology DS215j presteert behoorlijk goed voor een kleine thuis-nas. De mogelijkheden van het DSM-besturingssysteem zijn bovendien erg uitgebreid. Zoals voor alle nas’en met twee schijfsleuven geldt: gerekend per terabyte opslagruimte is dit wel een vrij duur apparaat.

Adviesprijs: NAS zonder schijven: 175 euro; het getest model met 2 x 4 TB Seagate hdd’s zou ca. 535 euro kosten, wat een opslagprijs per opgegeven terabyte geeft van 74,72 euro

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content