Review: Versa 2 brengt Fitbit weer bij de tijd

Fitbit © .
Michel van der Ven
Michel van der Ven Technologiejournalist bij Data News.

Met de Versa 2 bracht Fitbit zopas een opvolger uit van zijn populairste fitnesstracker uit 2018. Aan de buitenkant ziet het nieuwe model er nagenoeg identiek uit, maar onder de motorkap blijkt er flink gesleuteld. Data News ging wat toertjes lopen met de wearable.

Je moet echt goed kijken om verschillen te spotten tussen de oorspronkelijke Versa en de Versa 2. De meest in het oog springende aanpassing is dat het nieuwe model maar één knop heeft in plaats van drie buttons. Een hele verbetering wat ons betreft, want op de vorige Versa drukten we – zelfs na maanden van gewenning – nog regelmatig op de verkeerde knop. De functies die achter de geschrapte buttons schuilden, bedien je nu via veegbewegingen op het aanraakscherm en dat werkt een stuk intuïtiever.

Het scherm zelf kreeg ook een update. Het werd twee millimeter groter in diagonaal (nu 1,4 inch) en is voortaan van het AMOLED-type, merkbaar kleurrijker en contrastrijker dan het LCD-display van de eerste Versa. Het beeldscherm is ook beter bestand tegen krassen en valpartijen dankzij het Gorilla Glass 3; een tikkeltje harder dan het glas van de vorige generatie.

Betere processor en batterij

In vergelijking met de originele Versa voelt het nieuwe model wat sneller aan, dankzij een krachtigere processor. Jammer genoeg lost dit niet alle oude kwaaltjes op. Het synchroniseren van geregistreerde gegevens met de Fitbit-app voor iOS en Android, die de data in heldere en gedetailleerde grafieken giet, gaat in vergelijking met andere fitnesstrackers en smartwatches nog steeds veel te traag. Idem voor het toevoegen van apps of het installeren van een andere wijzerplaat: je waant je werkelijk vijf jaar terug in de tijd!

De autonomie van de batterij steeg dan weer van ‘makkelijk vier’ naar ‘ruim vijf dagen’. Niet slecht, maar evenmin wereldschokkend: de door ons geteste Huawei Watch GT2 gaat op één laadbeurt tot wel twee weken mee. Nog wetenswaardig wat autonomie betreft: de Versa 2 kreeg een Always-On modus, waarbij het scherm te allen tijde de basisgegevens weergeeft. In deze stand zingt de batterij het twee dagen uit.

Verder is de Versa 2 net als zijn voorganger uitgerust met het digitale betaalmiddel Fitbit Pay en een gps-functie via de smartphone, en is het toestel waterdicht tot vijftig meter diepte.

Je merkt langzaamaan dat Fitbit het steeds moeilijker krijgt om op te knokken tegen grote jongens als Apple, Google, Samsung en Huawei

Slapen op twee oren

Qua functionaliteit zijn er niet zoveel wijzigingen doorgevoerd, behalve op het vlak van slaapregistratie. De nadruk ligt als vanouds op de fitnessfuncties. Het gadget telt onder meer je stappen, registreert je hartslag en biedt diverse workoutprogramma’s voor hardlopen, fietsen, zwemmen en andere activiteiten.

Bij de slaapfuncties is er meer nieuws onder de zon. Zo introduceert Fitbit Smart Wake, een snufje dat de gebruiker wekt op het meest optimale moment van de slaapcyclus; meer bepaald in de lichte slaapfase of rem-slaap. Verder plakt de Versa 2, net als enkele concurrerende fitnesstrackers, een slaapscore op de nachtrust van de gebruiker. Een berekening die gebaseerd is op de hartslag, rusteloze momenten tijdens de nacht en diverse slaapfases.

Eveneens nieuw is de Estimated Oxygen Variation Graph, een grafiek die een schatting weergeeft van de variaties van het zuurstofgehalte in het bloed. Schommelingen in dit zuurstofgehalte zijn wellicht een indicatie van veranderingen in de ademhaling tijdens de slaap.

Talk to the hand

Fitbit gaat er prat op dat de nieuwe Versa 2 een ingebakken microfoon heeft en ondersteuning biedt voor Alexa, de spraakassistent van e-commercereus Amazon. Niet te vroeg gejuicht evenwel: Alexa spreekt sowieso nog geen Nederlands en blijkt bovendien – in onze contreien – tamelijk lastig te activeren op het uurwerk.

Het lukte ons pas nadat we de taal en de regio van zowel de smartphone áls de Fitbit-app hadden veranderd in die van een land of gebied waar Alexa officieel wordt ondersteund (wij kozen voor het Verenigd Koninkrijk). Daarna kan je de Versa 2, met een lange druk op de knop én in het Engels, zo’n beetje dezelfde vragen voorschotelen als de Google Assistent, die overigens wel gewoon Nederlands begrijpt. Best handig om een timer in te stellen of om te vragen of het vandaag nog gaat regenen, maar wat ons betreft (nog) niet de moeite om hiervoor je hele smartphone en app op een andere taal in te stellen.

Het viel ons overigens op dat Alexa regelmatig geen verbinding met het internet kon leggen. Softwarematig is er dus ook nog wel wat ruimte voor verbetering. Jammer ook dat de Versa 2 zelf nog geen Nederlands machtig is, dit in tegenstelling tot de Fitbit-app. Zoveel valt er nochtans niet te vertalen…

Review: Versa 2 brengt Fitbit weer bij de tijd

Conclusie

Een degelijke upgrade van de eerste Versa, maar we hadden wat meer verwacht van Fitbit. Het design mocht stoerder (we hebben wat rondvraag gedaan in de omgeving) en softwarematig is er ook nog werk aan de winkel: tijdens onze test verliep het synchroniseren verre van vlekkeloos en duurde het gewoon veel te lang om een app of een nieuwe wijzerplaat te installeren. De fitnessfuncties zijn wel van topklasse, en de autonomie van het klokje is niet slecht. Maar je merkt langzaamaan dat Fitbit het steeds moeilijker krijgt om op te knokken tegen grote jongens als Apple, Google, het Tizen-offensief van Samsung en het LiteOS van Huawei. Misschien is het daarom wel een zegen voor Fitbit, ooit een echte pionier op dit terrein, dat het in oktober – naar verluidt – een overnameaanbod heeft gekregen van Alphabet, het moederbedrijf van Google. Om de simpele reden: if you can’t beat them, join them.

Review: Versa 2 brengt Fitbit weer bij de tijd

De Fitbit Versa 2 is beschikbaar in zwart, roze of grijs en heeft een adviesprijs van 200 euro. De Versa 2 Special Edition met aluminium behuizing in roze of grijs verwisselt voor 229,95 euro van eigenaar. Andere polsbandjes zijn beschikbaar vanaf 29,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content