De groenste supercomputer

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Universiteit Gent huldigde zijn nieuwe supercomputer van 15 Tflops in en steekt hiermee het Cenaero-monster de loef af.

De Universiteit Gent huldigde zijn nieuwe supercomputer van 15 Tflops in en steekt hiermee het Cenaero-monster de loef af.

De meest recente Top 500 dateert van november 2008 en vermeldt twee systemen in België: dat van de UGent (het ClusterVision/IBM-platform met een HS21 BladeCenter) staat op de 496ste plaats en dat van een it-dienstverlener (Systemat …achteraf gezien wellicht een vergissing) op de 139ste plaats. Een recenter klassement – Green500 – rangschikt de supercomputers naar Mflops per watt en wijst die 139ste plaats toe aan een “energieleverancier”. In dat klassement stijgt Gent naar de 20ste plaats met 251, 41 Mflops/watt terwijl de energieleverancier met 58,22 Mflops/watte naar de 390ste plaats verhuist. Een allicht geen vergissing.

Nog zo’n fervente gebruiker van supercomputers in België is, naast de Universiteit Antwerpen die ooit ook in de top 500 prijkte, is het Center of Excellence in Aeronautical Research in Gosselies bij Charleroi. De High Performance Computing-infrastructuur van Cenaero werkt sinds vorig jaar met 2000 processorkernen en haalt een gemiddeld rekenvermogen van 5 Tflops en zelfs pieken van 17,3 Tflops. Dat Cenaero niet langer terug te vinden is in de top 500 van supercomputers heeft deels te maken met het feit dat niet alle uitbreidingen meegerekend werden en dat het onderzoekscentrum zijn systemen liever niet platlegde om de nodige benchmarks te kunnen draaien.

Tegen eind 2009 of begin 2010 zal Cenaero zijn huidige supercomputer vervangen door een infrastructuur “waarmee we wellicht halverwege de Top 500 belanden,” aldus it-verantwoordelijke Serge Bogaerts. Maar hoelang dat dan weer zal duren…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content