Test-Aankoop vraagt onderzoek naar dubieuze praktijken van datingsites

© iStock

De consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat de FOD Economie een onderzoek opstart naar de onwettige praktijken van sommige datingsites.

Uit een onderzoek van Budget & Recht, het financiële tijdschrift van Test-Aankoop, is gebleken dat verschillende datingsites de wet niet respecteren. De consumentenorganisatie heeft de FOD Economie op de hoogte gebracht en vraagt dat de sites tot de orde worden geroepen.

Er werden in totaal negen populaire datingsites opgenomen in het onderzoek van Test-Aankoop. Het gaat om 50plusmatch, Attractive World, Be2.be, C-date, Elitedating, Gleeden, Meetic, Parship en Rendez-vous.be.

De meeste van die sites houden zich aan de wettelijke vereisten en zijn perfect betrouwbaar, zo benadrukt Test-Aankoop. Maar toch zijn er ook enkele die het niet al te nauw nemen met de regels. Zo werd de wettelijke bedenktermijn van veertien dagen meermaals dubieus toegepast. “Attractive World, Gleeden en Meetic zijn niet wettelijk in orde: zij spreken maar over zeven dagen bedenktijd en dat is te weinig. 50plusmatch en Rendez-vous.be gaan nog een stapje verder en geven helemaal geen bedenktijd”, zegt Test-Aankoop.

Bovendien zouden drie datingsites niet transparant zijn over hun tarieven. “Attractive World en C-date kondigen nergens prijzen aan, waardoor nieuwsgierigen zich eerst moeten inschrijven om de prijzen te kennen. Ook op Gleeden, de enige site uit het onderzoek die werkt met een kredietsysteem, is het onduidelijk hoeveel zulke credits precies kosten.”

Tot slot klaagt Test-Aankoop aan dat een stilzwijgende verlenging van het contract soms niet duidelijk genoeg wordt aangekondigd in de algemene voorwaarden. De consumentenorganisatie roept bezoekers van datingsites op altijd de kleine lettertjes te lezen alvorens een betalend contract aan te gaan. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content