Vooral buitenlandse bedrijven zorgen voor techjobs in Brussel

14/04/16 om 17:37 - Bijgewerkt om 17:35

Bron: Datanews

Bijna negen op tien technologiejobs in Brussel zijn afkomstig van buitenlandse werkgevers. Agoria grijpt de meting aan om te benadrukken dat het technologisch imago van de stad beter kan.

Vooral buitenlandse bedrijven zorgen voor techjobs in Brussel

Frankrijk, Duitsland en Japan zorgen voor de meeste techjobs in Brussel. © Agoria

Maar liefst 89 procent van de techjobs in Brussel komt uit het buitenland. De grootste 'leverancier' is Frankrijk met 38,4 procent, gevolgd door Duitsland (17,4 procent) en Japan (11,9 procent). Nadien volgen de VS, Zwitserland, Finland, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Nederland, India en Denemarken.

De cijfers zijn afkomstig van technologiefederatie Agoria dat de resultaten aangrijpt om Brussel aantrekkelijker te maken voor buitenlandse tech-werkgevers. "Dat betekent onder meer een betere mobiliteit, voldoende geschoold personeel en minder lokale gemeentelijke taksen." Aldus Floriane de Kerckhove van Agoria Brussel.

Alles in totaal telt Brussel zo'n dertigduizend technologiejobs. De bedrijven leveren de schatkist 1,4 miljard euro per jaar op. Als de meting wordt uitgebreid naar het volledige Brusselse gewest, dan heeft daar zes op tien technologiebedrijven buitenlandse aandeelhouders.

Agoria stelt zelf enkele werkpunten voor. Zo wil het af van de gemeentelijke bureautaksen, die drie keer hoger liggen in Brussel ten opzichte van de rand. Ook rond mobiliteit hoopt de federatie op een indienststelling van het GEN-netwerk en de nieuwe metrolijn, samen met investeringen in slimme mobiliteit. Het opleidingsaanbod voor informatici en technici mag ook groter en tot slot moet er een ambitieuze innovatiestrategie zijn met katalysatorprogramma's voor beginnende en groeiende ondernemingen.

Onze partners