Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Terwijl de it-dienstleveranciers het niet onder de markt hebben, zag het Belgische filiaal van Osiatis zijn omzetcijfer met 15% stijgen het afgelopen jaar. Op termijn wil ze in omvang verdubbelen in ons land, door externe groei.

De Franse groep Osiatis is een onafhankelijke leverancier van informaticadiensten, die actief is op twee grote markten: managed services van infrastructuren en projectbeheer. De groep is aanwezig op 53 sites in Europa en heeft vorig jaar een omzet van 240 miljoen euro gerealiseerd met 2.900 medewerkers.

Belux

In de Belux stelt het bedrijf zowat 85 medewerkers te werk (waarvan er 20 pas vorig jaar nieuw in dienst zijn getreden) voor een omzetcijfer van 10,6 miljoen euro, een stijging met 15% (terwijl de groep zijn omzet zag dalen met 3%). Ofwel een verdrievoudiging van het omzetcijfer tussen 2003 en 2009, met een zeer sterk stijgende marge. En sinds vorig jaar heeft Osiatis een filiaal geopend in Nederland, aangestuurd vanuit België (dankzij contracten die werden afgesloten met KPN en Atos Origin).

In ons land realiseert het bedrijf 65% van haar omzet met “managed services”, tegenover 35% met projectbeheer (die verhouding is omgekeerd op groepsniveau). Managed services omvat maintenance van de servers (voor de NMBS, KBC, Pfizer of Mobistar bijvoorbeeld) en managed services van desktops en datacenters (Total bijvoorbeeld). “Wij zijn op dat vlak het enige alternatief voor de constructeurs, hoofdzakelijk IBM, HP en voor een groot deel Sun, maar ook voor de opslag, preciseert Jan Vandebroeck, Algemeen Directeur Belux. Wij garanderen onze klanten kostenbesparingen van 30 tot 50%.” Andere troeven die naar voren worden geschoven: een uniek contactpunt (single point of contact), een grote contractuele en operationele flexibiliteit, onafhankelijkheid ten overstaan van de constructeurs en geen outsourcing. Bovendien biedt Osiatis applicatiebeheer aan (bij Audi onder meer, waar Osiatis instaat voor het applicatiebeheer van de intern ontwikkelde productieketen). “De concurrentie interesseert zich vooral voor SAP en de grote dossiers, terwijl wij ons toeleggen op legacy applicaties die we eventueel beloven te doen evolueren.”

Het laatste activiteitenluik betreft het beheer van it-diensten, met name het beheer van het computerpark (De Post, enz.) en het beheer van de helpdesk (vooral met instrumenten van Microsoft en BMC, met Solvay en het Waalse Gewest in het klantenbestand).

“Ons succes wordt vooral verklaard door het feit dat wij kostenbesparingen garanderen”, geeft Jan Vandebroeck bescheiden toe. “Wij zijn er om onze klanten te dienen. Wij verkopen geen hardware, maar enkel diensten.”

Ambities

2009 was dan wel een uitstekend jaar, maar Jan Vandebroeck is niet van plan om lang stil te blijven staan. “Aangezien we niet outsourcen, is het belangrijk dat we groot genoeg zijn. Op dit ogenblik zijn we te klein op de Belgische markt.” Bijgevolg wil het filiaal op termijn (wellicht nog dit jaar) een vennootschap overnemen in ons land. “Een vennootschap die ongeveer even groot is als de onze, en die dezelfde waarden heeft”, preciseert hij. Hij voegt er nog aan toe dat hij vorig jaar het dossier Apem heeft bestudeerd (overgenomen door Centric, met de saga die daarop is gevolgd). Dat gezegd zijnde zou de organische groei ongeveer 15% moeten bedragen. “Tot nog toe is geen enkele klant weggegaan bij ons.” De overname van een vennootschap in Nederland wordt eveneens onderzocht. “Ideaal zou zijn om op 200 personen uit te komen, zelfs nog meer. In eerste instantie zullen we focussen op de maintenance”, vervolgt Vandebroeck. Deze strategie wordt ondersteund door de groep, die zich meer wil toeleggen op het internationale werk, wat vandaag maar 15% van het omzetcijfer uitmaakt. Met het oog op de concurrentie van de constructeurs en de grote dienstverleners trekt Osiatis de kaart van de nichemarkt, de nabijheid en de directe benadering van de klanten.

Marc Husquinet

“Ons succes wordt vooral verklaard door het feit dat wij kostenbesparingen garanderen.”

Jan Vandebroeck, OSIATIS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content