Huawei wil ‘Europeser’ worden

Pieterjan Van Leemputten

In een zeldzaam interview met de Wall Street Journal zegt de oprichter van Huawei dat hij meer in Europa wil investeren om vertrouwen te winnen.

In een zeldzaam interview met de Wall Street Journal zegt de oprichter van Huawei dat hij meer in Europa wil investeren om vertrouwen te winnen.

Als het aan de Chinese telecomspeler ligt dan zal het in de komende jaren meer investeren en aanwerven op Europese bodem. Zo wil oprichter Ren Zhengfei dat buitenlandse klanten en overheden minder wantrouwig staan tegenover het bedrijf dat zowel in Europa als de VS onder vuur ligt

“Onze ambitie is dat mensen Huawei zien als een Europees bedrijf”, zegt Ren. Gelijk met meer investeringen worden incentives binnen het bedrijf dit jaar uitgebreid naar werknemers buiten China. Het bedrijf wil zich openstellen in de hoop het imago van onbekende (en dus onbeminde) Chinese telecomproducent van zich af te schudden.

Wel blijft het vaag om hoeveel investeringen en jobs het precies gaat. Huawei gaf vorig jaar zo’n 5 miljard dollar (3,6 miljard euro) uit aan onderzoek, net iets meer dan concurrent Ericsson. Vorig jaar liet Huawei ook al verstaan dat het in de komende vijf jaar (intussen vier jaar) 5.500 extra Europese banen wil scheppen bovenop de 7.500 werknemers die het bedrijf al telt in onze regio.

Een overbodige strategie lijkt het alvast niet. Huawei ligt in verschillende landen onder vuur net omdat kwatongen beweren dat het bedrijf spioneert voor de Chinese overheid. Oprichter Ren Zhengfei is een ex-officier uit het Chinese Volksbevrijdingsleger, maar het bedrijf benadrukt dat het onafhankelijk van de overheid opereert.

In de VS is Huawei al een tijdje persona non grata nadat het land hen en ZTE publiekelijk beschuldigde van spionage. De ironie wil dat dat gebeurde vlak voor Edward Snowden onthulde dat de Amerikaanse veiligheidsdienst zelf overal ter wereld internet- en telefoonverkeer aftapt. Recent kwam zelfs aan het licht dat de VS toegang had tot de servers in het hoofdkwartier van Huawei waardoor het interne mails kon onderscheppen. Maar ook Europa blijft kritisch. Zo dreigde Eurocommissaris Karel De Gucht vorig jaar met een onderzoek naar Chinese dumpingpraktijken.

Geen beursgangIn hetzelfde interview gaf Ren ook te kennen dat hij niet van plan is om Huawei in de nabije toekomst naar de beurs te brengen. Volgens hem leidt een beursgang er toe dat bedrijven gaan focussen op de korte termijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content